Mai 28, 2023, 02:52

Cum se desfăşoară alegerile locale în Coreea de Nord

north-korea-local-elections

Coreea de Nord a organizat duminică primele alegeri locale din mandatul lui Kim Jong-un, la care au participat 99,97 la sută dintre alegători, relatează agenţia DPA în pagina electronică, citată de Mediafax.ro.

Ca şi în cazul alegerilor parlamentare, scrutinul pentru adunările municipale şi provinciale, desfăşurat o dată la patru ani, este doar o formalitate, întrucât alegătorii pot vota doar cu „da” sau „nu” pentru candidaţii aprobaţi de partidul unic.

Potrivit presei oficiale nord-coreene, rata de participare la alegerile de duminică a fost de 99,97 la sută.

Singurii care nu au votat au fost cei care nu se aflau în ţară, în timp ce bătrânii şi bolnavii şi-au exprimat opţiunea cu ajutorul urnelor mobile.

„Toţi participanţii au mers la alegeri cu un entuziasm extraordinar pentru a consolida puterea revoluţionară prin alegerea deputaţilor din adunările locale”, a relatat agenţia oficială KCNA.

Votarea este obligatorie în Coreea de Nord pentru toţi cetăţenii cu vârsta peste 17 ani, iar lipsa de la vot este considerată trădare, informează CNN.

Absenteismul „este considerat infracţiune politică, astfel că este mai grav decât infracţiunile economice”, a declarat Kim Kwang-jin, un nord-coreean care a fugit din ţară. „Înseamnă că, din punct de vedere politic, cineva este împotriva regimului”, a adăugat el.

Scrutinul este de asemenea un fel de recensământ, prin care autorităţile se asigură că toţi cetăţenii sunt acolo unde ar trebui să fie.

0 Comentarii

Shares