Mar 30, 2023, 05:00

EXCLUSIV Cum și-au trecut Gabriel Oprea și George Maior în subordine SRI, MAI și MApN și de ce primesc rente viagere

Klaus Iohannis și membrii Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale

De o lună de zile, pe agenda mărimilor țării, de la Klaus Iohannis și directorul SRI, până la Generalul Gabriel Oprea, a apărut un nume nou: Academia de Științe ale Securității Naționale.

Ce este aceasta nu putem afla decât din legea de funcționare, publicată în Monitorul Oficial la începutul verii. Altfel, deși este instituție finanțată de bugetul de stat, funcționează ocult, fără a fi disponibile informații publice nici despre membri, nici despre sediu, nici despre activitatea ei.

Informațiile neoficiale spun însă că ASSN a fost înființată de un grup deja celebru în politică – Gabriel Oprea, George Maior și Vasile Dâncu, împreună cu încă câteva persoane din anturajul lor politic sau profesional. Noua jucărie a celebrului Grup de la Cluj a fost construită pe bazele existentei Academii de Științe Militare, unde s-a refugiat, pe post de președinte, George Maior, după ce și-a dat demisia de la SRI. Pentru că aceasta, așa cum arăta și denumirea, limita aria de acțiune a instituției, fondatorii s-au gândit să o reformeze și să facă din ea o cupolă peste serviciile secrete și ministerele de forță ale României.

Președinte de onoare al Academiei este George Maior, fost director SRI și viitor ambasador în SUA, iar președinte interimar este fostul ministru al Educației, Remus Pricopie. Ce l-a recomandat exact pe Remus Pricopie să devină președintele acestei instituții, nu se știe. Poate faptul că este un apropiat al lui Gabriel Oprea, membru fondator.

Cu ce se ocupă Academia de Științe ale Securității Naționale?

Elaborează nici mai mult, nici mai puțin decât gândirea strategică a României în domeniul securității naționale.

O spune chiar Președintele Klaus Iohannis care a participat joi la o conferință a ASSN: „Într-o lume fără graniţe, în care securitatea internă şi cea externă nu mai pot fi disociate, iar provocările sunt tot mai complexe, rolul și contribuția dumneavoastră devin esențiale.
România are nevoie de instituții care să producă gândire strategică. Prin existența sa, Academia nu doar suplinește acest rol, ci face din țara noastră un actor în dezbaterea globală despre securitate”

Potrivit legii de funcționare și organizare a ASSN, aceasta este definită drept „for național, de consacrare științifică, ce reunește personalități știintifice reprezentative din domeniul de apărare, ordine publică și siguranță națională, aflată în coordonarea științifică a Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații”

„ASSN este instituție publică de interes național, cu personalitate juridică, și reprezintă în justiție interesele proprii. ASSN poate fi reprezentată în justiție și de organele de specialitate ale Ministerului Apărarii Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații, după caz”, mai spune legea.

Academia are în componența sa membri titulari, membri corespondenți, membri de onoare și membri asociați. Numărul maxim al membrilor titulari și al membrilor corespondenți este 100, din care 50 membri titulari.

Membrii titulari beneficiaza de o indemnizație lunară viagera egală cu salariul mediu pe economie. Membrii corespondenți  beneficiază de o indemnizație lunară viageră egală cu 50% din valoarea salariului mediu pe economie.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares