Iul 5, 2022, 02:54

Cum te transformi peste noapte în miliardar dacă ești ginerele lui Putin

putin kirill

Nicio cheltuială nu a fost prea mare pentru nunta fiicei lui Vladimir Putin. Evenimentul a avut loc în februarie 2013 în Igora, o stațiune de ski la o oră dinstanță de Sankt Petersburg, în mare secret. Katerina, fiica cea mică a țarului de la Kremlin și viitorul miliardar Kirill Shamalov(fiul unui vechi prieten de-al lui Putin) au fost aduși la ceremonii de o tradițională sanie rusească, trasă de 3 cai mari, albi, povestește pentru Reuters unul dintre angajații care s-a ocupat ca nimic să nu le lipsească celor doi însurăței.

Într-un decor idilic, înconjurați de un lac, stațiunea este proprietatea unui alt prieten de-al lui Putin, Yuri Kovalchuck, pe care o deține împreună cu o companie din Cipru cu acționari necunoscuți.

„Erau bodyguarzi în fiecare colț, niciun străin nu a fost lăsat să se apropie de miri”, a spus un alt angajat al stațiunii de lux. “Dar noi știam că e vorba de Kirill și Katerina”.

A fost doar începutul evenimentelor care aveau să îi schimbe viața lui Kirill. Imediat după nuntă, averea sa a explodat. Fiica lui Putin, fostă dansatoare profesionistă, este acum academiciană și a ajuns să aibă grijă de marile proiecte ale Moscovei. Cel mai recent i-a fost încredințată extindere celebrei universități de stat de la Moscova. Lucrare estimată la 1,7 miliarde de dolari.

În numai 18 luni de la nuntă Kirill a achiziționat o mare parte din acțiunile companiei Sibur, un jucător important pe piața petrolului, a căror valoare este estimată acum la 3 miliarde de dolari. Pentru a-și începe cariera furtunoasă în afaceri ar fi împrumutat nu mai puțin de 1 miliard de dolari de la Gazprombank, bancă din Rusia deținută de un priten al lui Putin, și condusă de fratele lui Kirill, Yuri.

Atât Kirill Shamalov, cât și reprezentanții Sibur și Gazprombank au refuzat să comenteze informațiile pentru Reuters.

Vladimir Milov, fost adjunct în Ministerul Energiei, spune că dacă nu ești în cercul de cunoscuți al lui Putin, nu reușești nimic în Rusia. Noul mod de a face avere în Rusia lui Putin este să iei împrumuturi exorbitante de la băncile de stat, precum Gazprombank, și apoi să îți permiți să cumperi orice.

“Este mai multe decât netransparent, așa că e greu să vezi cum se dau împrumuturile și care sunt condițiile lor. Ei consideră Gazprombank banca lor de buzunar”, a spus pentru Reuters Milov. “Încearcă acum să transfere puterea noii generații”.

Nicolai Shamalov, vechiul prieten și fost partener al lui Putin, acum cuscru, este unul dintre acționarii Băncii Rossiya, iar proprietarul stațiunii în care s-a căsătorit fiica lui Putin, Kovalchuk, este cel mai mare acționar al Rossiya.

După ce Rusia a anexat abuziv Crimeea, Statele Unite a sancționat entitatea bancară, considerată banca personală a elitelor Rusiei. Mai mult, Uniunea Europeană i-a sancționat atât pe Kovalchuk, cât și pe Shamalov, pentru relațiile lor strânse cu Putin.

Cu nunta sa secretă din stațiunea Igora și modul în care și-a făcut averea, Kirill Shamalov întruchipează aspectele esențiale ale Rusiei de astăzi, spun jurnaliștii de la Reuters. Era Putin își are rădăcinile în St Petersburg, locul în are președintele și-a început cariera politică. Iar vechiul său prieten, acum cuscru, precum și foști parteneri de afaceri alături de care a lucrat în primăria din Sankt Petersburg, au ajuns în topurile celor mai bogați oameni din lume odată cu ascensiunea lui Putin.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares