Iul 26, 2021, 07:41

Curent politic periculos: 5 partide naționaliste, înființate oficial în 2015

noua dreapta

Pe fondul exacerbării extremismului în țările europene, din cauza crizei imigranților, curentul ultranaţionalist câştigă tot mai mult teren în România. Doar în primele luni ale acestui an, Tribunalul Municpiului București a aprobat înfiinţarea a cinci partide care promovează naţionalismul. De multe ori, sub această mască se ascund mesaje xenofobe sau rasiste. De asemenea, partidele naţionaliste se bazează pe mesaje antisistem, promovate printr-un discurs radical.

Printre partidele naţionaliste înfiinţate în 2015 se numără Partidul România Unită, un partid ultranaţionalist, fondat de deputatul Bogdan Diaconu. Formaţiunea deputatului plecat de la PSD se vrea un răspuns la iredentismul maghiar. Mesajele lansate de PRU au adesea un puternic caracter antimaghiar.

Partidul Naţional pentru Patrie este o formaţiune politică înregistrată de un grup de generali în rezervă. Scopul lor este de a elibera România şi de a schimba drumul ţării. Fondatorii partidului consideră că românii s-au
transformat „în servitori europeni” şi nu susţin parteneriatul cu NATO. „Ne-au răsturnat sistemul tradiţional de valori, ne-au decimat Armata, ne împresoară Biserica, simbolurile noastre naţionale de unitate sunt atacate în mod agresiv. Ne-au transformat în”servitori europeni”, spune un comunicat al generalilor din Partidul pentru Patrie.

Din fostul PRM s-au desprins două formaţiuni politice naţionaliste. Partidul Blocul Unităţii Naţionale, o formaţiune de centru stânga alcătuită din foşti contestatari ai lui Corneliu Vadim Tudor, şi Partidul
Demnităţii şi Identităţii Naţionale, formaţiune condusă de Corenliu Ciontu, alcătuită din foşti membri PRM.

De asemenea, un alt partid naţionalist proaspăt înfiinţat este Partidul Republican din România. Reprezentanţii acestui partid militează pentru realizarea idealurilor naţionale.

În această vară, la tribunalul Bucureşti au depus actele pentru înfiinţarea unui partid şi cei de la Noua Dreaptă. Ultranaţionaliştii de sorginte legionară nu sunt la prima încercare. În 2009 liderii asociaţiei Noua Dreaptă au vrut să înfiinţeze Partidul Naţionalist. Demersul acestora nu a fost dus la sfârşit pentru că listele cu semnături au fost
falsificate. Organizaţie extrem de vocală, Noua Dreaptă promovează mesaje anti occidentale şi anti americane, cere scoaterea din ţară a investitorilor străini, renunţarea la relaţia cu FMI, izolarea homosexualilor, interzicerea sectelor religioase. Noua Dreaptă a organizat în fiecare an cîte un marş împotriva homosexualilor, iar luna trecută a făcut un portest împotriva construirii unei moschei la bucureşti.

0 Comentarii

Shares