Feb 7, 2023, 16:15

Curtea Constituțională spaniolă suspendă rezoluția pentru independența Cataloniei. Barcelona nu renunță

catalonia barcelona spania

Cei 11 magistrați ai Curții au hotărât să admită recursul depus împotriva rezoluției separatiste, ceea ce duce automat la suspendarea procedurilor adoptate luni de parlamentul regional, până la examinarea de fond. Asta după ce Guvernul de la Madrid a înaintat un apel la Curtea Constituțională a Spaniei împotriva independenței Cataloniei.

‘Nu este doar o reacție la o moțiune votată în parlament; este vorba de apărarea unei întregi țări’, a spus premierul Mariano Rajoy.

Curtea a notificat de asemenea membri de rang înalt ai parlamentului catalan, reprezentând cea mai bogată regiune a Spaniei în nord-estul țării, că dacă nu vor lua decizia în considerare, ar putea fi suspendați din posturile lor și se vor confrunta cu o acțiune în justiție, notează Reuters.

În schimb, vicepreședinta guvernului regional catalan a anunțat că guvernul catalan va continua să pună în aplicare proiectul separatist detaliat în rezoluția adoptată de parlamentul regional luni, în ciuda suspendării sale de către Curtea Constituțională spaniolă.

Parlamentul regional din Catalonia a adoptat luni o rezoluție, fără precedent, pentru separarea de Spania, lansând o așa-numită foaie de parcurs spre independență.

Declarația de secesiune, primul pas despre care partidele pro-independență speră că va conduce la desprinderea regiunii de Spania și la crearea unei republici independente în interval de 18 luni, a primit susținerea majorității legislativului regional. Contribuția Cataloniei, regiune cu 7,5 milioane de locuitori, la Produsul Intern Brut al Spaniei este de 20%.

Partidele care sunt în favoarea independenței față de Spania au obținut majoritatea locurilor din legislativul regional (72 din 135) la alegerile din septembrie din Catalonia, centrate pe secesiune. Ei nu beneficiază însă de majoritatea absolută a voturilor. Separatiștii susțin că dispun de un sprijin suficient pentru a lansa procesul de independență.

Constituția Spaniei nu permite desprinderea niciunei regiuni de restul țării.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares