Mar 23, 2023, 04:24

Curtea de Conturi cere Ministerului de Interne să scoată din sediu ong-ul lui Cumpănașu

cumpanasu si integritatea

Curtea De Conturi a descoperit că Ministerul de Interne sub conducerea lui Gabriel Oprea, a plătit din bani publici prezența ong-ului condus de Alexandru Cumpănașu în sediul instituției. Mai precis, este vorba despre un imobil dat în folosință gratuită Asociației pentru Implementarea Democrației, pentru care Ministerul a plătit inclusiv cheltuielile de întreținere, deși contractul încheiat cu organizația neguvernamentală nu prevede acest lucru. „Pentru un imobil dat în folosință gratuită Asociației pentru Implementarea Democrației (AID) au fost achitate de către entitate cheltuieli cu utilități, deși Protocolul de Parteneriat nr. 17841/28.09.2007 nu prevede această obligație”, se arată într-un raport al Curții de Conturi.

Instituția care supraveghează modul în care se chleutuie banii publici a cerut Ministerului de Interne să calculeze sumele aferente utilităților plătite de către Minister și să le recupereze de la AID. În plus, Curtea de Conturi cere analizarea oportunității existenței unui astfel de parteneriat între MAI și fundația lui Cumpănașu: „clarificarea situației privind calitatea pe care MAI o deține în prezent în cadrul protocolului, precum și analiza oportunității menținerii protocolului de parteneriat încheiat cu Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei. – analiza derulării protocolului de parteneriat încheiat cu Asociația pentru Implementarea Democrației în scopul identificării și cuantificării eventualelor cheltuieli efectuate de către Direc- ția Generală Logistică pentru finanțarea Centrului Național de Voluntariat pentru Integritate care nu respectă prevederile Legii nr. 500/2002 a finanțelor publice, precum și dispunerea de măsuri pentru recuperarea contravalorii acestora în termenul de prescripție”

Alexandru Cumpănașu susține că el nu știe despre ce sumă este vorba și că nu i-a cerut nimeni să plătească nimic. „Cei de la minister mi-au spus că vor vorbi cu cei de la Curtea de Conturi și se rezolvă”, a declarat reprezentantul AID, spunând că este oricum vorba despre o sumă derizorie, „în jur de 2000-3000 de lei”

Contractul dintre ONG-ul lui Cumpănașu și Ministerul de Interne a făcut în 2007 subiectul unei plângeri la Parchetul general, formulată chiar de către șeful Direcției Anticorupție din MAI, Irinel Păun. Potrivit declarațiilor lui Cumpănașu, plângerea a fost soluționată cu NUP, în 2009.

Ziarul Gardianul scria în 2007 că fostul ministru Cristian David a semnat, alături de președintele AID România, Alexandru Cumpănașu, un protocol de colaborare între Minister și acest organism non-guvernamental, prin care ministerul se obliga să puna la dispoziția Centrului Național de Voluntariat pentru Integritate (CNVI) spații de lucru, calculatoare, imprimante, internet, telefonie fixă și mobilă, un autoturism și combustibil, precum și postarea pe paginile WEB ale MAI a știrilor privind activitatea Centrului. Toate aceste bunuri și servicii sunt asigurate de către minister din resurse proprii. Șeful DGA, procurorul Irinel Păun, a formulat două plângeri penale împotriva predecesorului sau la conducerea Directiei, Marian Sintion, și împotriva președintelui AID România, Alexandru Cumpănașu.

„La conducerea DGA se afla procurorul Marian Sîntion, cel care, la 6 martie 2007, a demisionat din funcție, invocând presiuni exercitate asupra activitatii DGA de la nivelul conducerii ministerului. In martie, conducerea DGA a fost preluata de un alt procuro, respective de Irinel Paun, cel care a detinut pâna atunci functia de procuror-sef al Sectiei I din DNA. In luna iunie, Irinel Paun a inaintat Parchetului General o plângere penala impotriva lui Marian Sintion si a presedintelui AID România, Alexandru Cumpanasu. Pe primul il acuza ca, in calitatea pe care a avut-o ca sef al DGA, a luat in mod nelegal hotarârea de a aloca CNVI patru birouri situate in sediul MIRA din strada Mihai Voda, sediu aflat la acest moment in administrarea Inspectoratului General al Politiei Române. In plângere, se mai arata faptul ca, abuziv, CNVI a beneficiat de mobilier si de echipamente informatice (14 birouri din lemn, 23 de scaune, 8 imprimante, 10 calculatoare si 30 mp de mocheta). Plângerea mai contine si referiri la utilizarea unui autoturism al MIRA, folosit de catre CNVI, fostului director al DGA fiindu-i imputata suma de 196,2 RON, reprezentând cheltuielile de combustibil.

Câteva zile mai târziu, Irinel Paun revine cu o completare la respectiva plângere si, invocând art. 13 alin. (2) din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, spune ca “infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, contra intereselor persoanelor sau prin ingradirea unor drepturi, daca functionarul public a obtinut penrtu sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani”. Astfel, considera Irinel Paun, “procurorul Marian Sintion, in calitate de director al DGA, prin savârsirea faptelor relatate in plângerea penala, a obtinut un avantaj patrimonial in beneficial AID, reprezentata de Alexandru Cumpanasu, si de coniventa cu acesta”. “Avantajele de ordin patrimonial si nepatrimonial la care am facut referire constituie, in acelasi timp, prejudiciu adus patrimoniului IGPR si DGA”, se mai arata in respective completare la plângerea penala. Mai mult, Paun cere procurorului general declinarea competentei de solutionare a cauzei catre DNA”, scria Gardianul.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares