Mar 30, 2023, 04:03

Cutremur la SRI. Hellvig a rupt protocoalele încheiate de Coldea şi Maior

kiwi si hellvig
Directorul SRI, Eduard Hellvig, a solicitat astăzi să fie audiat la Comisia parlamentară de control, pentru a-i anunţa pe membrii comisiei în mod oficial că a denunţat protocoalele încheiate de vechile conduceri ale SRI cu mai multe instituţii ale statului.
Președintele Comisiei, Adrian Ţuţuianu, a explicat, după audierea directorului SRI, că este vorba despre protocoale care nu mai respectă legile în vigoare.
„SRI a încheiat începând din 1992 protocoale cu instituţii ale statului, unele au fost aprobate prin hotărâri ale CSAT. Protocoalele sunt bilaterale şi multilaterale, marea majoritate sunt acte secret de stat. Au existat cu MAI, MAPN, SIE, STS, SPP, Ministerul Justiției, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Econmiei. În urma analizei realizate la SRI din dispoziţia domnului Hellvig s-a constatat că unele nu mai corespund realităților juridice şi legale. Directorul SRi a denunţat toate aceste protocoale”, a spus Ţuţuianu.
Acesta a arătat că în februarie 2008 a fost încheiat un protocol între SRI şi Parchetul General, având la bază prevederile Codului Penal, dar nici acesta nu mai există. A fost înlocuit cu un alt protocol în 2016, care stabileşte doar aspecte tehnice legate de accesul procurorilor şi al ofițerilor judiciari la tehnica de interceptări a SRI, după ce prin decizia CCR a fost interzisă colaborarea operativă între Serviciu şi parchete.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares