Premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi, cu privire la cotele de gen obligatorii în politică propuse de Alina Gorghiu, că acestea nu ar trebui să existe într-o societate „normală”, însă ar susţine „ideea unor nivele minime de reprezentare”, precizând că aceste cote de gen ar trebui să fie temporare.
„Probabil că într-o societate normală nu ar trebui să fie (cote de gen-n.r.) şi mai ales în structuri reprezentative, care sunt rezultatul unor alegeri, nu ar trebui să fie aceste cote sau aceste impuneri. Dar cred că, şi eu, dacă am impune un astfel de lucru aş susţine ideea să avem nişte nivele minime de reprezentare, însă, le-aş vedea ca fiind temopare şi ca fiind ocazia unei oportunităţi şi nu a unei obligativităţi”, a declarat premierul Dacian Cioloş, prezent la dezbaterea „Reprezentarea de gen în politică -soluţii şi provocări”, organizată de PNL.
Dacian Cioloş a afirmat că femeile reprezintă aproximativ jumătate din populaţia ţării şi că ar fi bine dacă această realitate s-ar reflecta şi în structurile de reprezentare politică.
Premierul a mai spus că „natura feminină a confruntării şi a luptei este una evolutivă şi, în consecinţă, prezenţa femeilor în acestă confruntare politică ar da, probabil, o altă consistenţă politică şi o altă percepţie a ceea ce înseamnă procesul de dezbatere şi decizie politică”.
„Personal, cred că dacă am avea şi latura această a umanităţii tradusă prin spiritul matern al femeii politică, România ar putea avea de câştigat şi, probabil, că societatea în ansamblul său ar avea de câştigat în capacitatea de regenerare de care avem atâta nevoie pentru a asimila ideea că evoluţia şi transformarea nu este doar rezultatul luptei şi confruntării, ci şi rezultatul solidarităţii. De asta avem nevoie în societatea românească şi pentru o reconciliere mai consistentă decât în momentul de faţă între modul de a face politică şi modul de a trăi în societate”, a mai spus Cioloş, citat de Mediafax.
Premierul a mai afirmat că această abordare a solidarităţii „ne-ar prinde bine pentru că ne-ar ajuta să canalizăm energia contestării sau a nevoii de schimbare în sens pozitiv şi constructiv”. „Este important să creăm oportunitatea pentru prezenţa femeilor şi nu neapărat să o impunem”a apreciat premierul.
Dacian Cioloş a amintit că în Guvernul pe care îl conduce din 22 de membri 7 sunt femei „şi nu pentru a respecta anumite cote”, ci pentru că aşa a considerat că bine pentru buna funcţionare a echipei sale.
0 Comentarii