Mar 28, 2023, 01:58

David Cameron vine la București să pună România pe axa Londra-Washington

IOHANNIS SI DAVID CAMERON 2

Premierul Marii Britanii, David Cameron, vine miercuri la București într-o vizită fulger pentru a-i convinge pe Președintele Klaus Iohannis și pe premierul Cioloș ca la Consiliul European din 18 decembrie, România să susțină reforma UE propusă de Marea Britanie. 

„Brexit” este amenințarea lui David Cameron în fața partenerilor din Uniunea Europeană. Ieșirea Marii Britanii din UE. În 10 noiembrie Cameron a dat asigurări în cadrul unui discurs la Institutul regal pentru afaceri internaţionale, că va face campanie „din toată inima şi cu tot sufletul” pentru „menţinerea Marii Britanii în sânul unei Uniuni Europene reformate”, cu condiţia că o menţinere în UE va fi „fără cea mai mică ambiguitate în interesul nostru naţional”. Cameron s-a declarat convins că, „având în vedere provocările la care trebuie să facă faţă astăzi liderii europeni”, schimbările cerute „nu vor cădea într-un sertar cu marca imposibil”.

La Consiliul European din 17 şi 18 decembrie. Cameron vrea să se ajungă la un acord pentru o Europă „unde fiecare poate trăi”, „o piaţă comună” şi cererile sale se pliază în jurul unei idei – „flexibilitatea” UE.

Cerințele Marii Britanii vizează aprofundarea pieţei unice prin extinderea la sectoarele numerice şi la servicii, la reducerea reglementărilor şi la multiplicarea acordurilor comerciale cu ţări ca SUA, China şi Japonia. De asemenea vizează protejarea lirei sterline contra statelor zonei euro, respectiv oficializarea faptului că UE este o comunitate ”multidevize”, statele zonei euro fiind împiedicare în a forţa mâna altora.

În ce priveşte suveranitatea, britanicii doresc exceptarea angajamentului de construire a „unei uniuni mereu mai strânsă” şi consideră că această clauză a Tratatului de la Roma angajează în marş forţat o integrare politică, pe care ei o refuză. Concret, Londra doreşte posibilitatea ca mai multe Parlamente din ţările membre să se grupeze pentru blocarea anumitor decizii ale UE. În ceea ce privește imigraţia, britanicii vor ca cetăţenii din alte ţări europene care se instalează în Marea Britanie să fie privaţi timp de patru ani de unele ajutoare sociale.

 

Klaus Iohannis a ales să nu participe la Consiliul European din 18 decembrie, decisiv pentru relațiile dintre UE și Regatul Unit. Președintele l-a delegat pe premierul Cioloș să susțină poziția României în această problemă.

Conform mandatului oficial al premierului (foto), acesta trebuie să susțină că Marea Britanie trebuie să rămână în UE și căt trebuie să se găsească soluții pentru a da satisfacție solicitărilor lui Cameron. Însă românia nu este de acord cu limitarea liberei circulații a persoanelor, care ar putea fi o consecință a propunerilor britanicilor în materie de migrație.

Pentru România, alegerea pe care trebuie să o facă este foarte importantă. Marea Britanie este aliatul cel mai de încredere al SUA în UE, iar David Cameron are o relație personală specială cu Președintele Barack Obama. În subteranele politicii de la Bruxelles se vorbește despre faptul că americanii sunt nemulțumiți de relația pe care o are Germania cu Putin, și de îngrijorarea crescândă a Washingtonului față de manifestările de prietenie ale președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker în raport cu liderul de la Kremlin. Se știe deja că atacul la adresa companiilor auto germane au pornit din SUA, fiind speculată o strategie a americanilor de slăbire a supremației pe care Merkel o are în interiorul UE, iar demesurile lui Cameron de a cere schimbarea modului în care UE funcționează ar putea fi interpretate ca parte a aceleiași strategii.

România este, conform Parteneriatului Strategic, aliat al Statelor Unite, însă, datorită legăturii dintre Președintele Iohannis și Angela Merkel, s-a spus că Puterea de la București este mai apropiată de Berlin. Cu toate acestea, Președintele a riscat provocarea unei răceli în raport cu Germania în momentul în care România a refuzat impunerea cotelor obligatorii de imigranți în cadrul mecanismului permanent cerut de Comisia Europeană.

mandat ciolos

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares