Feb 3, 2023, 07:57

De ce am finanţat Guvernul ca să dau în gropi

iulian_budoi

Maşina pe care o folosesc de aproape doi ani are un consum mediu de 6,5 l/100km. În medie, parcurg în fiecare an 22.000 de kilometri. Asta înseamnă, după un calcul simplu, că în perioada 1 aprilie 2014 – 1 aprilie 2015 am achitat către bugetul statului 100 de euro. Pur şi simplu pentru că anul trecut Guvernul a decis că este nevoie de o a doua taxă de drum în preţul benzinei, pe lângă cea introdusă de însuşi Traian Băsescu atunci când era ministru al Transporturilor. Minţile strălucite gândesc la fel.

În România se vând anual aproximativ 7 miliarde de litri de carburanţi, ceea ce înseamnă că în perioada 1 aprilie 2014 – 1 aprilie 2015 statul a încasat aproape 500.000.000 de euro din acciza suplimentară.

Cum în ţara noastră există aproximativ 6.000.000 de autovehicule înmatriculate, ajungem la o medie de 83 de euro plătiţi pentru fiecare dintre aceste maşini către bugetul statului.

Aşadar, fiecare posesor de autoturism a scos din buzunar 83 de euro (370 de lei) ca să aibă autostrăzi, aşa cum anunţa Guvernul la începutul anului trecut şi aşa cum spunea ministrul de atunci al Marilor Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, în faţa Parlamentului.

Nicun contract de construcţie a vreunui tronson de autostradă nu a fost semnat în perioada despre care vorbim. A fost elaborat, în schimb, un Masterplan pentru Transporturi care prevede sute de kilometri de autostradă. Problema este că respectivii kilometri vor apărea undeva în viitor.

Între timp, cei 83 de euro din buzunarul fiecărui român cu maşină au ajuns în bugetul statului şi s-au pierdut acolo.

Românul care a plătit aceşti bani poate considera că a achitat încă 50% din RCA anul trecut, poate crede că i s-a furat un drum la hypermarket de unde putea lua mâncare pentru el sau pentru familie sau poate calcula că i-a scăzut salariul cu 31 de lei de la 1 aprilie 2014 şi nu şi-a revenit nici acum.  Putea să meargă de două ori pe lună la film de banii respective, putea să îşi cumpere o pereche de pantofi sport de bună calitate sau putea să îşi plătească întreţinerea pe două luni de iarnă la o garsonieră. NU să îi dea aiurea statului.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares