Ian 27, 2023, 10:31

De ce mai are încă ISIS acces la Internet și cum ne bat jihadiștii cu armele noastre

sursa: dailymail.co.uk

Teroriștii care pun la cale atentate în inima Europei nu sunt chiar așa de diferiți de noi, cum ne-ar plăcea să credem. Sigur, cei mai mulți dintre europeni nu se detonează în mijlocul unui aeroport aglomerat. Problema este însă alta, că nu poți să-i deosebești pe aia care au vesta explozibilă pe sub haină de ceilalți din mulțime.

Cel mai simplu pentru toată lumea ar fi fost ca teroriștii să facă parte dintre refugiați. Eventual, să fie negri din Somalia, zdrențăroși și morți de foame, abia coborâți de pe sicriele plutitoare cu care au traversat Mediterana. La fel de bine ar fi fost și ca atentatorii să fie musulmani cu turbane în cap și îmbrăcați în mantale lungi. În ambele situații, criminalii ar fi fost remarcați de la distanță și, în mod sigur, mai ușor de urmărit și de prins de către serviciile de securitate europene. Din punct de vedere politic, varianta ca atentatorii să facă parte dintre sutele de mii de refugiați care au venit în Europa în ultimii ani ar fi fost chiar mană cerească. Criza migranților se rezolva într-o zi. Cu costuri zero: ”Europa își închide granițele în fața terorismului” și, gata, toată lumea ar fi mulțumită.

Dacă te uiți la teroriștii de la aeroportul și metroul din Bruxelles sau la fața lui Salah Abdeslam, creierul atentatelor de la Paris, realizezi că nu prea știm cu cine ne luptăm. ISIS revendică fiecare atentat, dar Statul Islamic e undeva departe, în mijlocul războiului, iar cei care ne pun bombe stau bine-mersi în Franța și Belgia în aparamente cu utilități, mănâncă croisante și ciocolată și, din când în când se detonează în locuri aglomerate. Sunt europeni prin naștere și stil de viață, dar sunt conectați la un creier comun aflat undeva în Siria. Sau la alte creiere mai mici împrăștiate probabil în toată lumea.

Pentru a înțelege ce anume ni se întâmplă ar trebui mai întâi să abandonăm toate prejudecățile, tot ce credeam că știm până acum despre terorism. Jihadiștii de astăzi nu mai deturnează avioane care vin în Europa din Africa sau Orientul Mijlociu. Nici măcar nu e obligatoriu să meargă la moschee sau să provină din familii ultrareligioase. Studiile arată că noii jihadiști provin mai degrabă din clasele de mijloc, din familii de atei și suferă de depresie. O boală a civilizației occidentale, culmea ironiei.

Pe teritoriul ei, Europa nu se luptă cu ISIS. Se luptă cu creațiile de la distanță ale ISIS. Prin intermediul unei propagande răspândite extraordinar pe internet, Statul Islamic și-a creat în Europa o armată eficientă și foarte ieftină de războinici. Iar răspândirea islamului radical în Occident se face exact cu aceleași instrumente cu care Occidentul răspândește la rândul său ceea ce numim noi civilizație: Facebook, Twitter, Yahoo!, Skype. Tinerii învățăcei în ale jihadismului sunt spălați pe creier, radicalizați în islam și învățați apoi să-și confecționeze bombe, stând în fața calculatorului, la ei în casă, departe de ochii serviciilor de informații.

În mod evident, teroriștii sunt la curent cu toate noutăți în ceea ce privește comunicațiile pe internet. Newsweek scria în urmă cu două zile că, imediat după atentatele de la Bruxelles, pe Telegram (un serviciu de comunicare la fel ca WhatsApp, dar care spune că folosește metode mai sofisticate de protecție a confidențialității convorbirilor) a apărut un mesaj prin care ISIS și-a sfătuit ”frații din Bruxelles” să nu mai folosească Internetul fără programele de criptare a convorbirilor considerate sigure.

Dacă tot răul vine pe Internet, atunci de ce nu le oprim Internetul?

Iată o întrebare legitimă…citește continuarea pe travelzoom.ro

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares