Feb 4, 2023, 20:41

De ce nu mai dă Cioloș bani pentru biserici: Trebuie să aducem școlile în mileniul 3

bor

Ministrul de Finanțe, Anca Paliu Dragu, a explicat în emisiunea După 20 de ani, la ProTV, de ce Guvernul a decis să nu mai finanțeze construirea de biserici, spunând că prioritatea Executivului este modernizarea școlilor.

„În anul 2016 acordăm creșteri salariale atât pentru personalul clerical, cât și pentru cel neclerical. Am făcut un calcul; aceste creșteri salariale, de aproximativ 150 de milioane de lei, sunt comparabile cu sumele pe care le-am alocat în 2015 pentru construcții. Deci ceva bani suplimentari se duc în această zonă, de data aceasta pentru salarizare. Pentru construcții, Guvernul Cioloș și noi, în acest buget, am decis să mergem mai mult pe zona de școli, pentru că este o problemă. Avem nenumărate școli în România care nu pot primi autorizația de funcționare, nu au toaletă în școală. Vom acorda sume suplimentare pentru renovarea școlilor și aducerea lor în mileniul 3”, a explicat Anca Paliu Dragu. 

Aceasta a arătat că Biserica are la dispoziție venituri proprii și beneficiază și de facilități fiscale, deci pot fi continuate lucrări de construcție. De asemenea, se pot atrage si fonduri europene, a mai explicat Ministrul Finanțelor.

Din cauza scandalului făcut de Patriarhul Danie, Premierul Dacian Cioloş s-a văzut nevoit să emită un comunicat în care să anunțe că a avut o discuție cu șeful Bisericii. „Premierul Dacian Cioloș a avut, în dimineaţa zile de 6 decembrie, o convorbire telefonică cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe tema alocaţiilor bugetare pe anul 2016. Discuţia a scos încă o dată în evidenţă buna înţelegere pe care Patriarhia o are în legătură cu situaţia financiar bugetară prin care trece România. Bugetul pentru Culte în anul 2016 este în creştere faţă de anul precedent atât în ceea ce priveşte personalul clerical cât şi cel neclerical, ca o recunoaştere a rolului social important pe care reprezentanţii cultelor îl au în societate, rolul Bisericii Ortodoxe fiind, desigur, fundamental din acestă perspectivă. Totodată, Preafericirea Sa a subliniat că Biserica va sprijini activ demersurile guvernului de a îmbunătăţii condiţiile de educaţie ale copiilor şi tinerilor din mediul rural şi ale calităţii actului medical în spitale. Premierul Cioloş a mulţumit pentru implicarea Bisericii în cele două direcţii extrem de importante pentru dezvoltarea societăţii româneşti. De asemenea, Premierul Dacian Cioloş l-a asigurat pe pe Partintele Patriarh că Guvernul României va asigura finanţare pentru proiecte de investiţii importante şi că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziţie resurse financiare în funcţie de posibilităţi pentru lăcaşele de cult aflate în construcţie”, se arată în comunicatul Guvernului.

Și Patriarhia a emis un comunicat despre această convorbire telefonică între Daniel și Dacian Cioloș, arătând că BOR acceptă situația și faptul că șeful Guvernului „va căuta soluţii pentru a sprijini în continuare construirea Catedralei Mântuirii Neamului, iar la viitoarele rectificări de buget, în funcţie de posibilităţi, să fie sprijinite şi alte lăcaşuri de cult aflate în construcţie”

„S-a convenit ca relaţiile dintre Guvern şi Biserică să fie în continuare relaţii de cooperare şi înţelegere comună a priorităţilor spre binele poporului român”, se arată în comunicatul Patriarhiei.

 

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares