Feb 4, 2023, 21:33

De ce nu ne pasă de atacurile teroriste din ţările care nu fac parte din Occident

Copii din Kenya

Am citit de multe ori, numai în ultimul an, opinii revoltate despre nepăsarea publicului occidental, deci şi cel românesc, în legătură cu masacrele, catastrofele şi, în general, suferinţele oamenilor din ţări considerate exotice. Concluzia generală era aceea că occidentalii au devenit egoişti, s-au închis în globuri de cristal şi nu se mai gândesc decât la propria bunăstare, fiind deci incapabili să empatizeze cu semenii lor de la mii de kilometri distanţă. Este exclusiv vina omului modern, spun criticii revoltaţi. Dar dacă lucrurile nu stau chiar aşa?

O ştire ratată din Nigeria

La începutul lui ianuarie 2015, în lume au avut loc, aproape simultan, de două tragedii uriaşe: atacul terorist de la Paris împotriva caricaturiştilor de la Charlie Hebdo, în care au murit 17 oameni, şi măcelul din Nigeria, când militanţii islamişti din gruparea Boko Haram au ucis peste 2000 de localnici dintr-un orăşel de provincie. Se cunosc deja valurile produse de atacul din Paris, cu marşul de solidaritate la care au participat lideri de state şi personalităţi publice şi indignarea mondială împotriva uciderii ziariştilor francezi. Măcelul din Nigeria nu a scos însă pe nimeni în stradă şi nu s-au trimis nici mesaje de solidaritate cu rudelor celor ucişi (care, de frică să fie omorâte la rândul lor au stat ascunse, lăsând cadavrele fraţilor, surorilor sau părinţilor să zacă zile întregi pe străzile oraşului). Cum e posibil să fim atât de nepăsători faţă de oamenii din Nigeria, au strigat atunci suficiente voci, inclusiv din România?

Exemplul de mai sus nu este singular. Când un cutremur devastator a lovit Nepalul în luna aprilie, provocând moartea a peste 5000 de persoane, cele mai prizate relatări pentru publicul european au fost cele referitoare la alpiniştii (cei mai mulţi occidentali) surprinşi de avalanşe, în timp ce urcau pe vârful Everest.

Iar dacă vorbim despre crize umanitare, trebuie să spunem că numărul cititorilor care se declară cel puţin îngrijoraţi când citesc ştiri despre numărul mare de imigranţi, majoritatea musulmani, ce ajung în Europa pe Mediterană este infinit mai mare decât al celor afectaţi sincer de soarta miilor de somalezi sau libieni care sfârşesc pe fundul mării după ce au fugit de războaiele de la ei de acasă.

Şi dacă am ajuns aici trebuie, din nou, să recunoaştem că am devenit cu adevărat interesaţi de atrocităţile făcute de ISIS în Siria şi Irak, doar după ce această grupare teroristă a început să decapiteze ostatici occidentali şi s-a transformat într-o ameninţare reală pentru lumea occidentală. Lucru pe care, de altfel, îl cunosc cel mai bine teroriştii din Statul Islamic, având în vedere strategia de comunicare pe care şi-au ales-o.

Cum se explică, aşadar, această lipsă de interes evidentă faţă de tragediile altor oameni şi cine ar fi de vină?

Ce arată numărul de vizualizări de pe site-ul BBC

Una dintre cele mai interesante teorii pe care am citit-o pe această temă este cea a scriitorului Alain de Botton, expusă în cartea „The News. A User’s Manual” (Ştirile. Manualul Utilizatorului). Ca mulţi alţi consumatori de media, scriitorul elveţian (rezident în Marea Britanie) îşi pune întrebarea ce anume este în neregulă cu ştirile externe de suscită un interes minor, în comparaţie cu articolele despre evenimentele locale. De Botton ia ca reper topul vizualizărilor de pe site-ul BBC, dintr-o anumită zi, care arăta în felul următor:….citeşte continuarea pe travelzoom.ro

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares