Mar 29, 2023, 20:17

De ce nu va fi demis Ministrul care a zis că mor copii în toată lumea, nu doar în România

achimas cadariu

Premierul Dacian Cioloș a afirmat marți că o eventuală demitere a ministrului Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, pentru felul în care a gestionat situația bebelușilor internați la Spitalul Marie Curie nu ar ameliora lucrurile și că așteaptă rezultatele investigațiilor în acest caz.

Cu o zi înainte, Patriciu Achimaș Cadariu declarase că presa „ventilează emoțional” decesele bebelușilor din Argeș, infectați cu o bacterie de proveniență necunoscută. Ministrul Sănătății spusese că mor copii în toată lumea, nu doar în România

„Nu s-a confirmat niciuna dintre ipotezele pe care le-am avut. (…) Toate ipotezele au fost verificate. Niciuna dintre ele nu a putut fi confirmată până în acest moment prin tehnicile de care dispunem. Verificăm în continuare toate ipotezele pe care le avem. Au fost menționate variate infecții, intoxicații. Sunt baterii de teste care verifică mai multe”, a explicat ministrul, la Palatul Parlamentului.

Întrebat ce se mai verifică în prezent, el a spus că alte variante de infecții și intoxicații. „Nu a fost vorba de o criză. Dacă ventilăm emoțional… De fiecare dată se întâmplă lucruri din acestea și sunt absolut regretabile. Dacă creăm panică și punem și presiune pe toți medici de acolo, ce rezolvăm? Credeți că se rezolvă o problemă? Este absolut regretabil că se întâmplă”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, astfel de lucruri se întâmplă, „din păcate, în orice colț al lumii”.

Întrebat de ce nu îl demite pe ministrul Sănătății în condițiile în care marți a murit un al treilea copil, Cioloș a răspuns: „O să vedem care e cauza. Nu știu dacă din cauza ministrului a murit… Vă dați seama că și eu sufăr, încerc și eu acum să aflu lucruri. Dar nu face ministrul analizele. Sunt laboratoare care fac analizele, sunt experți care fac analizele și trebuie să folosim resursele pe care le avem la maximum posibil și să folosim mecanismele, mai ales pentru a identifica în astfel de cazuri problema. Dar nu am încă elemente ca să vă spun dacă lucrurile au mers sau nu au mers bine, dacă e din cauze obiective sau din cauze subiective. (…) Sigur, pot să cadă capete, dar tot nu se rezolvă problema. Pentru că sunt lucruri în domeniul științelor acestea medicale pe care, oricât ai vrea, nu le poți controla. Poți să schimbi zece miniștri, că tot nu o să faci să progreseze știința mai repede (…) Am văzut din experiență că sunt situații în care pot să schimb un om și tot nu ameliorează lucrurile”.

Premierul a mai precizat, într-o discuție cu jurnaliștii, că în zilele acestea a discutat de mai multe ori cu ministrul Sănătății la telefon și știe că acesta „a fost prezent în procesul acesta de organizare, în a încerca să identifice sursa problemelor”.

În ceea ce privește ancheta anunțată de Corpul de Control al prim-ministrului cu privire la modul în care este asigurat tratamentul medical și la felul în care sunt investigate cauzele îmbolnăvirilor bebelușilor din județul Argeș, Cioloș a spus că a decis această anchetă pentru că vrea să știe și să verifice, „din mai multe surse, elemente și informații” pe care le deține.

„Când sesizez Corpul de Control, nu trebuie să rămână impresia că o fac pentru că eu constat că e o problemă, ci pentru că vreau să știu și eu mai multe lucruri și să verific, din mai multe surse, elemente și informații pe care le am legate de anumite probleme. (…) E vorba de procedură, de un anumit mod de organizare, de eficiența unei instituții, nu de conținut”, a explicat prim-ministrul.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares