Ian 27, 2023, 09:19

De ce tace Iohannis: „Acesta sunt eu – vorbesc mai puțin”

ioha

Klaus Iohannis și-a făcut la Timișoara un bilanț al activității de pțnă acum la Palatul Cotroceni, ținând să precizeze de ce vorbește rar și puțin. „Acesta sunt eu – vorbesc mai puțin.”

„Când am devenit Președinte am vorbit despre un nou proiect național și despre o schimbare de paradigmă, despre un alt fel de politică și de comportament al Președintelui în raport cu legea fundamentală, cu celelalte instituții și mai ales în raport cu oamenii. Tocmai de aceea vreau să mă refer înainte de toate la câteva lucruri care au trezit uneori vii discuții în spațiul public: comunicarea mea; schimbarea de paradigmă a funcției prezidențiale și politica externă; climatul social și relația cu Guvernul; și marile proiecte ale căror baze au fost puse într-un an și jumătate.

Au fost momente în acest început de mandat când am trecut peste polemicile din spațiul public.

Am preferat, pentru a nu deschide fronturi și falii, pentru a nu genera tensiuni de la nivelul funcției prezidențiale, să „las de la mine”, cum se spune, și să nu răspund provocărilor. Am crezut întotdeauna că e mai bine să vorbească acțiunile și faptele mele și că Președintele trebuie să fie un factor de echilibru cât mai puternic. A ieși din sfera senzaționalului cotidian înseamnă, în opinia mea, ca Președintele să nu întrețină dispute și să nu alunece în polemici. A construi consensul înseamnă deseori să aplanezi conflicte, iar acest lucru a părut, poate, ca o absență din arenă. Ceea ce am dorit să fie o dovadă de normalitate, unii au interpretat ca lipsă de implicare.

Vă asigur însă că nu este. Vreau să le transmit de aici, de la această tribună, românilor din țară și din străinătate, că Președintele lor îi vede, îi aude și le cunoaște problemele. Sunt și voi rămâne un Președinte mediator și implicat. Iar determinarea mea de a-mi duce programul până la capăt este la fel de fermă ca în prima zi de mandat.

Am spus mereu că vreau să redau funcției de Președinte prestanța pe care Constituția și statutul le revendică. Deci, o schimbare de practică și un alt mod de lucru. Aici nu am făcut niciun fel de rabat. Seriozitate și respect au fost termenii cu care am tratat orice acțiune a mea în calitate de Președinte. Acesta sunt eu – vorbesc mai puțin. Vorbesc mai puțin și îmi pasă. Îmi pasă cum arată această țară, cum ne respectăm pe noi înșine în interior și cum suntem priviți în afară”, a spus Președintele.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares