Mar 25, 2023, 13:46

De ce uneori este mai bine să cumperi un Cabernet Sauvignon australian decât unul de Bordeaux

vin australian

Dacă ți-ar cădea ochii pe eticheta unei sticle de Cabernet Sauvignon din Australia, la un preț rezonabil, de unde vei ști că vinul respectiv este bun și merită cumpărat sau dimpotrivă? Cum ai putea să-ți dai seama, înainte de a scoate banii din buzunar, că producătorii australieni chiar se pricep să facă vinuri din acest soi, poate la fel de bine ca omologii lor din Bordeaux, dar le vând la prețuri mult mai bune? Ei bine, Jim Gordon, editor al unor publicații cunoscute din domeniul vinului precum Wine Spectator și Wines and Vines, s-a gândit că oamenii ar trebui să afle cumva răspunsul la întrebările astea și, cu ajutorul unor specialiști renumiți, a realizat ghidul ”1000 de vinuri excelente, la prețuri rezonabile, de la cei mai buni producători din lume”. Astfel, spre exemplu, am reușit să aflăm unde se produc cu succes cele mai importate 10 soiuri de vinuri de pe această planetă. Ca să știm data viitoare când privim o etichetă dacă ne aflăm în fața unui chilipir adevărat sau a unei țepe.

1. Cabernet Sauvignon s-a născut în Bordeaux. În această regiune franceză se cultivă cele mai faimoase și scumpe vii care produc Cabernet Sauvignon, dar în același timp există și suficiente variante mult mai rezonabile ca preț. Vinurile care costă mai puțin poartă pe etichete denumirea simplă ”Bordeaux” sau denumirile unor apelațiuni ca Bordeaux Superieur, Medoc, Haut- Medoc, Entre-deux-Mers, Cotes de Bourg și Cotes de Blaye. Potrivit autorilor volumului ”1000 Great Everyday Wines from the World’s Best Wineries”, următoarele regiuni din lume sunt printre cele mai bune în privința vinurilor Cabernet Sauvignon: Medoc/ Haut Medoc, Pauillac (Franța), Napa Valley (California) și Australia (spre exemplu vinurile marca Hilltops de la Domeniul Chalkers Crossing).

2. Merlot a apărut, de asemenea, în Bordeaux, fiind cel mai cultivat soi din celebra regiune viticolă franceză. Soiul Merlot este important mai ales în districtele Pomerol și St. Emilion. Totuși și în alte regiuni de pe glob se produc vinuri Merlot de bună calitate, cum ar fi Chile (spre exemplu, Natura Merlot al producătorului Emiliana din Colchagua), statul Washington (Columbia Crest Winery) sau Africa de Sud….citește continuarea pe travelzoom.ro

0 Comentarii

Shares