Iul 5, 2022, 03:36

Declaraţii pro ruse la Cotroceni: Moscova nu se află în spatele crizei refugiaţilor. Ce zic americanii: Moscova foloseşte refugiaţii ca să destabilizeze UE

foto US Embassy Facebook

Consilierul prezidenţial Leonard Orban a făcut declaraţii surprinzătoare într-un interviu acordat Sabinei Fati în ziarul România Liberă, spunând că Rusia nu se află la originea crizei refugiaţilor, după ce generalul american Philip Breedlove, comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa, spusese că „Rusia și regimul lui Bashar al-Assad utilizează deliberat migrația ca o armă pentru a încerca să copleșească structurile europene și să spargă hotărârea europenilor”.

Nu este pentru prima dată când Palatul Cotroceni dă semnale aiuritoare în legătură cu relaţia cu Rusia. În 9 februarie, în urma unei întîlniri informale cu presa la Palatul Cotroceni, Agerpres şi Mediafax au emis următoarea ştire:Referitor la Rusia, România consideră că „izolarea nu este cea mai bună soluţie”, iar pe anumite paliere, cum este Siria, dialogul poate fi menţinut. De asemenea, preşedintele va susţine în cadrul conferinţei că sancţiunile impuse Rusiei pot fi ridicate treptat, dacă vor fi implementate acordurile de la Minsk, însă nu se pune problema ridicării sancţiunilor în momentul de faţă.  Oportunitatea menţinerii acestor sancţiuni va fi însă un subiect care trebuie abordat, susţin surse oficiale de la Administraţia Prezienţială, în cadrul Consiliului European de vară.”

Ce a spus consilierului lui Iohannis pentru România Liberă:

Generalul Constantin Degeratu, fost șef al Statului Major General, spunea, într-un interviu pentru România liberă, că în spatele crizei refugiaților s-ar afla Rusia. ­S-au făcut afirmații similare și la Bruxelles. Ce ziceți?

L.O.: Nu  împărtășesc acest punct de vedere. Existau semnale că refugiații, în special din Turcia, sunt pregătiți să încerce să vină în Europa de mai mult timp. Au fost transmise astfel de semnale în mod repetat în ultimii ani, inclusiv de către comisarul european Kristalina Georgieva, care a fost responsabilă, în Comisia precedentă, cu ajutorul umanitar. Chiar și autoritățile din Turcia au vorbit cu mai mult timp în urmă despre situația grea din taberele de refugiați. Scăderea fondurilor ONU pentru refugiații din această zonă a reprezentat un alt semnal de alarmă. S-ar putea spune, în schimb, că intensificarea luptelor în Siria, după ce Federația Rusă a început să se implice activ, a condus la creșterea numărului de refugiați sirieni. Dar nu se poate spune în niciun fel că Federația Rusă ar fi gene­rat această criză.

Mai mulți lideri occidentali au vorbit despre ridicarea sancțiunilor impuse ­Rusiei. Există presiuni în acest sens asupra României să-și schimbe poziția?

L.O.: Poziția României este ­foarte clară. Avem, de fapt, două tipuri de sancțiuni: unele legate de anexarea Crimeii, iar acestea nu pot ridicate decât în momentul în care Crimeea revine la Ucraina, și altele legate de ceea ce se întâmplă în estul Ucrainei. În ceea ce privește a doua categorie de sancțiuni, România va pleda pentru menținerea acestora atât timp cât nu sunt implementate deplin prevederile Acordului Minsk+. Rămâne de văzut dacă va exista unanimitate în iunie în Consiliul Uniunii, când se va discuta acest lucru. Am constatat că sunt ­anumite voci în Vest care insistă să regândim, să reexaminăm sancțiunile, dar vom vedea în iunie ce facem.

Sunt anumite presiuni asupra României în acest sens?

L.O.: Nu. Sunt anumite țări, despre care n-aș spune că fac presiuni, ci că există anumite presiuni în interiorul acestora, de exemplu în Franța, fiindcă o majoritate importantă a fermierilor francezi sunt afectați, nu de sancțiuni, ci de răspunsul Rusiei la aceste sancțiuni.

Chiar președintele Hollande s-a pronunțat pentru ridicarea sancțiunilor, dar nu e singurul.

L.O.: Fermierii francezi ­nu-și mai pot vinde marfa în Fede­rația Rusă. Și alte țări membre ale Uniunii sunt afectate. Dar trebuie să constatăm că până acum, în ciuda intereselor ­unor state membre sau ale ­unor ­actori economici din aceste țări, și uneori nu sunt deloc minore aceste interese, totuși s-a menținut unitatea UE în ce privește sancțiunile.

Ce susţin americanii

Moscova și Damascul folosesc în mod deliberat fluxul de refugiați sirieni ca o armă pentru a destabiliza Europa, a acuzat marți Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove, relatează AFP.

”Împreună, Rusia și regimul lui Bashar al-Assad utilizează deliberat migrația ca o armă pentru a încerca să copleșească structurile europene și să spargă hotărârea europenilor”, a estimat generalul Breedlove, în fața Comisiei pentru forțe armate a Senatului SUA, informează Agerpres.

„O criminalitate, teroriştii şi întoarcerea luptătorilor (jihadişti) străini (în ţările de origine) fac parte zilnic, în mod clar, din valul de regugiaţi către Europa”, a declarat în faţa membrilor Comisiei Apărării din cadrul Senatului american.

Președintele american Barack Obama s-a angajat, în toamna anului trecut, că SUA vor găzdui circa 100.000 de refugiați de toate naționalitățile, între care 10.000 de sirieni. În anul 2016, doar 942 de cetățeni sirieni au trecut de toate etapele de admitere pe teritoriul american, potrivit datelor oficiale.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares