Iul 31, 2021, 12:18

Defrișările ilegale de mai mult de un hectar ar putea fi tratate ca amenințări la siguranța națională

padure

Senatorii juriști au dat, marți, un raport favorabil cu un amendament propunerii legislative care completează Legea nr. 51/1991 în sensul că defrișarea ilegală pe suprafețe mai mari de un hectar este considerată amenințare la adresa siguranței naționale a României.

Prin propunerea legislativă a PNL este completat articolul 3 al Legii privind siguranța națională cu două noi litere (j prim și litera j secund) în sensul că sunt încadrate în categoria amenințărilor la adresa siguranței naționale „defrișările ilegale pe suprafețe mai mari de un hectar, reducerea fără aprobări legale a consistenței unui arboret cu mai mult de 50% față de prevederile amenajamentului silvic în vigoare, exploatarea fără amenajament silvic a pădurilor încadrate în tipurile T1 și T2, stabilite conform normelor tehnice de amenajare a pădurilor”, potrivit Agerpres.

În expunerea de motive a propunerii de lege, inițiatorii susțin faptul că domeniul silvic este unul în care inegalitățile și abuzurile „s-au acumulat an după an”.

„Tăierile ilegale și defrișările masive sunt principalele probleme, care s-au perpetuat în absența unor reglementări legale clare și actualizate, precum și prin complicitatea și iresponsabilitatea celor care ar trebui să protejeze pădurea și să aplice legea”, se arată în documentul citat.

Inițiatorii actului normativ reamintesc faptul că, potrivit Curții de Conturi, valoarea tăierilor ilegale raportate în urma controalelor se ridică la cinci miliarde de euro, „cifră care în realitate este și mai mare”.

De asemenea, inițiatorii propunerii de lege afirmă că introducerea tăierilor ilegale printre vulnerabilitățile la adresa siguranței naționale înseamnă că instituțiile statului — MAI, MApN, SRI „vor putea interveni, alături de Ministerul Mediului, pentru realizarea securității naționale și reducerea corupției din sistem și pentru reducerea jafului”.

Legea are un caracter organic, iar Senatul o va dezbate și supune votului plenului în calitate de Cameră decizională. Propunerea legislativă a fost adoptată de către Camera Deputaților în ședința din 7 octombrie.

0 Comentarii

Shares