Iun 2, 2023, 01:51

Departamentul de Apărare al SUA confirmă: România va găzdui armament greu american

tancuuuri

Secretarul Apărării din administraţia Obama a confirmat că România este una dintre cele 5 ţări est-europene care va găzdui armament american. România, Bulgaria, Polonia, Estonia, Lituania şi Letonia au acceptat să găzduiască tancuri, artilerie şi alte echipamente militare americane, a spus Ash Carter în timpul unei vizite pe care o efectuează astăzi în capitala estoniană, Tallin.

Oficialul american a anunţat că Statele Unite vor poziţiona tancuri, artilerie şi alte echipamente militare în estul şi centrul Europei, pentru liniştea aliaţilor NATO, îngrijoraţi după intervenţia Rusiei în Ucraina. Mai mult, o parte din acest armament va urma să fie amplasat în Germania.

Din primele informaţii apărute în presă, echipamentul staţionat temporar în fiecare ţară va presupune aproximativ 250 de tancuri, vehicule de luptă Bradley şi mortiere, care vor deservi o companie cu150 de militari, sau un batalion cu 750 de soldaţi. Mare parte se află deja în Europa, susţin oficialii americani.

Un oficial din cadrul Ministerului rus de Interne a declarat că staţionarea de tancuri şi armament greu în statele NATO de la graniţa cu Rusia ar fi cel mai agresiv act al Statelor Unite de la sfârşitul Războiului Rece.

„Dacă armamentul greu american, format din tancuri, baterii de artilerie și alt echipament de acest fel va ajunge în țările Europei de Est și baltice, va fi cel mai agresiv pas făcut de Pentagon și NATO de la Războiul Rece. Rusia nu va avea altă opțiune decât să își sporească efectivele și resursele pe frontul strategic de vest. Suntem complet liberi să luăm măsuri de retaliere pentru a ne asigura frontul de vest, a avertizat generalul rus pentru agenția Interfax.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia îşi va suplimenta arsenalul nuclear cu 40 de rachete balistice intercontinentale chiar în acest an, ca răspuns la ceea ce el consideră o agresiune a SUA.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares