Iun 2, 2023, 01:24

Deputații au redus TVA pentru berea la halbă

bere

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 9% pentru berea la draft, în baza unui amendament aprobat, miercuri, de către deputaţi la ordonanţa care diminuează TVA pentru produsele alimentare, pregătită de Guvern să fie aplicată din luna iulie a acestui an.

Amendamentul a fost propus de către deputatul minorităţilor naţionale Adrian Merka şi a fost preluat şi de comisia de buget.

“Berea va fi încadrată tarifar la codul NC 22 03 00 10, fiind singura băutură alcoolică destinată consumului exclusiv în restaurante, necesitând instalaţii specifice de servire deţinute de persoane juridice. Din acest punct de vedere, nu există riscul ca vânzarea în HORECA să capete o dimensiune de retail, datorită caracterului de servire a berii la draft specific doar industriei ospitalităţii”, a motivat iniţiatorul amendamentul, citat de Mediafax.

“S-ar putea colecta mai multe venituri prin creşterea vânzărilor de bere la draft, întrucât adaosul comercial este mai mare în HORECA, iar noi locuri de muncă vor putea fi create, mai ales pentru categorii defavorizate precum persoane mai puţin calificate, studenţi, tineri fără experienţă. Astfel, dacă prin această măsură s-ar crea un plus de consum de 100 000 hl de bere în zona HORECA, această evoluţie s-ar traduce prin efecte pozitive asupra încasărilor bugetare şi a ocupării forţei de muncă, net superioare faţă de aceeaşi evoluţie în zona de retail”, se mai arată în motivare.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares