Mar 30, 2023, 11:36

Despre regula „orei cinci” şi turistul „walking ATM”. Mic ghid de supravieţuire în Asia de Sud- Est

Koh Samui, Thailanda

Pentru multă lume, Asia de Sud- Est este acel loc minunat pe care l-au văzut în poze, cu plaje superbe, vegetaţie luxuriantă, oameni zâmbitori şi preţuri rezonabile. Ok, fotografiile din Lonely Planet nu mint (în general), dar nu vei da dovadă de prea multă inteligenţă, dacă te-ai apuca să-ţi faci bagajele şi ai pleca pentru vreo 4-5 luni în Thailanda, Cambodgia sau Malayzia exclusiv pe baza acestor „informaţii”.

Un european, obişnuit doar cu stilul de viaţă şi libertăţile de la el de acasă, ar trebui să ştie câteva reguli de bază care îl vor feri de încurcături într-o ţară musulmană cum este Malaezia, una cu probleme politice mari cum este Thailanda sau o ţară extrem de săracă precum Filipine. Sau ar trebui să fi înţeles deja că insula ultraturistică Bali nu este deloc reprezentativă pentru toată Indonezia musulmană. Iar cel mai bine ştiu lucrurile astea oamenii care au petrecut deja suficient timp în această parte a lumii pentru a fi oarecum vaccinaţi la probleme.

Maya Bay
Maya Bay

Unul dintre ei este Ioan Dan Niculescu, fondatorul agenţiei de creaţie Argo Media şi creatorului brandului  „Sosul Iute de Doamne Fereşte”, care trăieşte o mare parte din an în Asia de Sud- Est. Despre el aţi auzit, poate, şi recent, fiind unul dintre cei care s-au ocupat de campania online a candidatului la prezidenţiale Klaus Iohannis, dar îl puteţi urmări şi pe blogul  imediatdureaza.blogspot.com. Ei bine, am stat de vorbă cu Ioan Dan despre partea nevăzută în pozele cu plaje minunate şi oameni zâmbitori şi despre regula „orei cinci”, cea care te fereşte de probleme oriunde pe planetă.

Ioan Dan Niculescu
Ioan Dan Niculescu
  • Când vine vorba de ţări musulmane precum Malaezia sau Indonezia care ar fi principalele 3 lucruri pe care NU trebuie să le faci pentru a nu încălca regulile religioase locale?

Un prieten din Ardeal îmi mărturisea odată că plăcerea lui ascunsă este să bea cu țăranii români, prin sate, în birturi comunale:

  • No, chiar e fain tare, că te duci acolo cu 100 de lei și îmbeți tot căminul cultural și apoi te iubește toată lumea!
  • Nu ți se pare un pic cam extrem hobby-ul ăsta? Nu cumva exact în birturi din astea se scriu știrile de la ora cinci? m-am panicat eu.
  • No, îmi răspunde omul senin, acum nu te duci și tu fix la cinci!

E un principiu universal valabil și da, este esențial să știi care sunt orele patru și șase. Cu siguranță, normele religioase, educația și toate celelalte aspecte ce derivă direct de aici își fac simțite efectele în viața de zi cu zi. Dar nu sunt neapărat și primele pe care le-am luat vreodată în calcul.

Principalele trei lucruri pe care nu trebuie să le faci cred că sunt totuși unele ce țin atât de obiceiul locului, cât și de bunul tău simț. Sau de instinctul de supraviețuire.

  1. Nu deranja pe nimeni, dacă nu vrei să fii, la rândul tău, deranjat.
  2. Nu fă pe nimeni să se simtă prost sau inconfortabil la el acasă. Ești și rămâi un intrus sau, în cel mai bun caz, un musafir.
  3. Identifică și respectă tradițiile și obiceiurile locului. De fiecare dată când sunt în loc străin încerc să nu mă manifest, până ce nu voi fi observat minim două modele comportamentale în jurul meu. O atitudine a majorității și o alta împărtășită de mai puțini. Și aleg în funcție de conjunctură.

Bineînțeles că există și norme specifice, dictate direct de cutuma religioasă. Spre exemplu, în Malaysia trebuie să te îmbraci mereu decent și e bine să eviți interacțiunea directă cu sexul opus, dar e considerat mult mai grav să oferi obiecte cu mâna stângă, aspect ce tradițional nu ține direct de religie.

Ao Nang, Thailanda
Ao Nang, Thailanda
  • Ai avut parte de întâmplări neplăcute cu autorităţile religioase?

Slavă tuturor Domnilor, nu am avut. Sunt, ca orice cetățean integru, mult mai deranjat de atitudinea acestor autorități în țara în care eu plătesc impozite și ele se laudă apoi cu “talentul în afaceri” pe banii mei. Am fi cu toții mai talentați dacă, în loc să dăm, am primi.

Autoritățile religioase au, în general, puțin și previzibil de-a face cu turiștii. Da, nu e ok să vizitezi un templu în costum de baie. Și, din păcate, călugării încă au deseori treabă cu întreruptul ședințelor de selfies provocatoare ale rusoaicelor care-și etalează nurii din poziție de lotus în proximitatea celor sfinte, în subite transe mistice. E ciudat, nu țin minte să fi văzut selfies incendiare şi cu moaștele ortodoxe. Să vedem acolo care-i mai dezbrăcat. Dar cred că este dreptul călugărilor să le fugărească pe modele mai încolo. O prietenă însă a fost ridicată de poliție de pe stradă în Singapore sub suspiciunea de prostituție. Nu-și făcea selfies, nu era provocatoare, dar era și blondă și singură. Asta mi s-a părut mai puțin ok….citeşte continuarea pe travelzoom.ro

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares