Mai 9, 2021, 14:15

Dezastru pentru turismul din Europa după atacul terorist de la Bruxelles

strazi goale in Bruxelles, dupa atacul terorist

Atacul terorist din Bruxelles, în uma căruia au murit 35 de persoane şi au fost rănite mai mult de 300, a dus la scăderi dramatice de vânzări de bilete de avion şi camere de hotel, după ce deja atacul din Paris provocase o reducere substanţială pentru turismul european, scrie Wall Street Journal.

Impactul terorii din Bruxelles asupra turismului a fost imediat. În câteva zile, rata de ocupare a hotelurilor din oraş a căzut la doar 25%. Această rată de ocupare era de 82% cu o nopte înaintea atacului terorist.

Şi alte oraşe europene au simţit efectul terorii. Hotelurile din Londra au fost ocupate în proporţie de doar 58% în week-end-ul trecut, iar cele din Paris au coborât la un grad de ocupare de 67%. Aceste cifre reprezintă scăderi de 24,7% pentru Londra şi 15,1% pentu Paris, faţă de perioada similară a anului trecut.

WSJ notează că pentru Europa industria turismului a fost crucială în susţinerea redresării economice fragile. Economiştii estimează că 10% din PIB-ul Europei este dat de industria hotelieră şi activităţile turistice.

Acestea se aflau deja în declin după atacul din Paris. Compania de turism britanică Thomas Cook a anunţat că rezervările pentr vacanţele de vară au scăzut de pe acum cu 5%.

Departamentul de Stat al SUA a emis săptămâna trecută prima alertă continentală după 2010, avertizându-i pe cetăţenii americani de riscurile călătoriilor în întreaga Europă. Şi britanicii au fost avertizaţi printr-o alertă similară ă nu călătorească la Bruxelles.

Impactul atacului terorist de la Paris, din noiembrie anul trecut, s-a făcut simţit la nivel global, nu doar în Europa. Priceline Group, care deţine site-ul Booking.com, a anunţat că încasările sale au fost cu 10% mai mici după eveneimentele de la Paris. AIR France-KLM a pierdut din cauza terorismului 120 de milioane de euro, bilete de avion anulate sau rămase nevândute.

Chiar şi magazinul Hermes din Paris, specializat în vînzări de produse de lux, declară că după ataul de la Paris nu a mai atins numărul de clienţi din anii trecuţi.

 

0 Comentarii

Shares