Ian 27, 2023, 11:09

Dezertorii ISIS: organizaţia este extrem de violentă şi coruptă

ISISFighters

Numeroşi membri ai Statului Islamic părăsesc organizaţia extremistă din cauză că o consideră prea violentă sau coruptă. Cea mai mare nemulţumire fiind că ISIS, o formaţiune şiită, a luptat adesea împotriva musulmanilor şiiţi, potrivit unui studiu în rândul a 58 de dezertori care au părăsit ISIS anul trecut.

„Mi-am deschis haina şi am spus ?Am o centură de explozivi, dar nu vreau să mă detonez?”, a declarat Usaid Barho, un adolescent sirian, citat în raport.

„Orice le contrazice credinţele este interzis. Oricine urmează ceea ce resping ei este un apostat şi trebuie ucis”, a declarat un dezertor care şi-a păstrat anonimatul.

„Restricţiile cu privire la plecare te fac să te simţi cam cam ca la închisoare”, a declarat Abu Ibrahim, un „occidental”.

Doi luptători au spus că au dezertat după ce au aflat că urmau să fie atacatori sinucigaşi. Un dezertor, care a cerut protecţia anonimatului, a declarat anul trecut pentru BBC că „brutalitatea SI îngrozeşte pe oricine”.

Directorul Centrului pentru Studiul Radicalizării şi Violenţei Politice Peter Neumann, autorul raportului, a declarat pentru The Associated Press că aceste concluzii contrazic imaginea unităţii şi hotărârii pe care încearcă să o prezinte SI.

În cazul în care se vor bucura de o largă popularizare, plângerile dezertorilor ar putea să descurajeze viitori recruţi să se alătură grupării militante, care a cucerit porţiuni vaste din teritoriile Siriei şi Irakului şi care s-a făcut cunoscută prin crime în masă, decapitări şi răpiri, potrivit Mediafax.

De asemenea, în pofida faptului că organizaţia a proclamat un „califat”, adică un stat guvernat în conformitate ci legea islamică, unii dezertori au acuzat-o de corupţie şi de faptul este ne-islamică. Alţi dezertori acuză Statul Islamic că este mai interesat să lupte împotriva altor sunniţi decât împotriva Guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Alţi foşti membri SI s-au plâns că au fost discriminaţi rasial sau că experienţa în cadrul organizaţiei nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor în privinţa acţiunilor şi eroismului. Unii s-au plâns că nu au primit maşinile şi bunurile de lux care le-au fost promise sau că, în pofida faptului că erau luptători străini, au fost exploataţi. Pe de altă parte, zeci de dezertori au reuşit să scape via Turcia, iar alţii au fost prinşi şi executaţi

Statele Unite luptă deja împotriva propagandei de război a grupării. Între instrumentele la care recurge se află un cont pe Twitter al Departamentului de Stat, intitulat „Gândeşte-te mai bine şi întoarce spatele”, pe care sunt postat mesaje anti-SI.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares