Mai 30, 2023, 23:46

Dictatura Bisericii în Parlament: Se propune interzicerea proiectelor care lovesc în afacerile BOR

ipf

De o lună de zile, senatorii se tem să ia o decizie în privința impozitării Bisericii și a stopării finanțării Catedralei Mânturii Neamului de la bugetul de stat. Cele două legi ale lui Remus Cernea sunt pe ordinea de zi a Senatului de patru săptămâni, dar nu sunt supuse la vot, probabil de teamă că subiectul, chiar dacă sunt pro sau contra, îi va costa electoral pe parlamentari. 

Marți au reușit senatorii doar să dezbată proiectul privind stoparea finanțării de la bugetul public a Catedralei, fără să dea un vot. Însă, reprezentanții partidelor s-au întrecut în a ridica osanale Bisericii și chiar să propună ca astfel de proiecte să fie interzise.

Secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, a spus că această lege de interzicere a finanţării pentru Catedrala Mântuirii „ar crea o situatie de discriminare in raport cu principiul constitutional al libertăţii religioase fundamentat si prin legea cultelor în sensul că ar elimina posibilitatea sprijinirii financiare a unui singur lăcaţ de cult din România

Varujan Vosganian a fost unul dintre cei mai înverșunați susținători ai Bisericii, spunând că propunerea lui Remus Cernea „e un măr otrăvit”, și că „adevărata cultură românească se datorează mânăstirilor și bisericilor”. „Câți dintre dumneavostră nu ați vizitat catedrale și domuri? Și nu v-ați simțit bine? Constituie embleme ale civilizației europene. A dori să ai în România așa ceva nu e de neglijat”, a spus Vosganian, subliniind că „Biserica face parte din educația noastră și din sănătatea noastră morală”. 

Senatorul PSD Șerban Nicolae s-a declarat dezamăgit că o astfel de discuție mai există în zilele noastre: „A spune că nu trebuie să dăm bani pentru biserici e o demagogie”. 

Colegul său, Cristian Dumitrescu, a fost și mai virulent, venind cu ideea de a descuraja parlamentarii care ar putea să aibă proiecte împotriva Bisericii.

„Am căzut într-o capcană pe care unii ne-o întind, cum că ar trebui scoasă religia din școli, că a scazut încrederea în Biserică și exista un curent care generează astfel de dezbateri care au enorm de puțină susținere. Nu ne mai miră. E un proiect de lege nociv. Poate dacă îl respingem, descurăjam și pe unii colegi de-ai noștri să faca astfel de proiecte”, a spus senatorul PSD.

Ecaterina Andronescu a ținut și ea să declare de la tribuna Senatului că „sunt puține instituții care mai fac ceva pentru români, Biserica e una dintre ele și trebuie susținută”. 

Legea lui Remus Cernea are raport de respingere de la comisiile de specialitate și după votul din Senat va merge la Camera Deputaților.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares