Mar 30, 2023, 05:20

DIPI a fost ruptă de SRI. Ministrul Tudorache păstrează lista de acoperiți și arhiva

SRI

Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, o ordonanță de urgență privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) a MAI, a anunțat ministrul Dragoș Tudorache. Arhiva și listele cu acoperiți gestionate de către Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI) vor fi preluate de noua Direcție Generală de Protecție Internă.

Potrivit acestuia, securizarea arhivelor este un element foarte important al ordonanței de urgență adoptate miercuri de Guvern, prin care a fost înființată DGPI.

„În zilele următoare, prin ordin de ministru, voi lua măsuri specifice și foarte stricte pentru a asigura securizarea arhivelor, securizarea echipamentelor, materialului cu care această structură funcționează”, a afirmat Tudorache, într-un briefing la Palatul Victoria.

El a subliniat că arhiva și listele de acoperiți vor rămâne în cadrul noii structuri a MAI și nu vor fi transferate către alte instituții ale statului.

„În ceea ce privește arhiva și listele de acoperiți, cred că este o impresie greșită care s-a indus în rândul reprezentanților sindicatelor, pentru că arhiva DIPI nu pleacă nicăieri. Arhiva DIPI și listele de acoperiți rămân în cadrul noii structuri, rămân în Ministerul de Interne. (…) Chiar în acest moment (…) se realizează (…) securizarea completă a arhivelor, atât arhivele fizice, (…) dosarele de hârtie care au existat, arhiva istorică, dar și sistemele informatice, care la acest moment practic gestionează și stochează activitatea acestei structuri. Deci nu va fi niciun transfer de arhivă către nimeni. (…) Ele sunt securizate și (…) vor fi preluate apoi de noua structură”, a afirmat Tudorache întrebat în acest sens.

„Creăm, practic, pentru prima oară, un cadru juridic clar pentru funcționarea acestei structuri”, a explicat Dragoș Tudorache, într-un briefing la Palatul Victoria.

El a precizat că DGPI va fi sub control parlamentar, iar personalul care va lucra în această structură va fi în mare parte militar.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, înființarea DGPI a fost una dintre prioritățile pe care le-a anunțat la începutul mandatului său și care a reieșit „din realitățile apărute în decursul timpului și, mai ales, în acest an în ceea ce privește funcționarea acestei structuri”.

Tudorache a mai spus că OUG clarifică și competențele acestei structuri.

„Am vorbit deja în ultimele săptămâni foarte mult pe tema delimitării foarte clare a competențelor structurii de protecție internă a Ministerului de Interne, în ceea ce privește strict activitățile, personalul, misiunile, patrimoniul și informațiile, sistemele IT pe care le gestionează ministerul. Este un element foarte important, pentru că acest lucru elimină suprapunerile care existau (…) în competența structurii, așa cum exista ea până acum, în Ministerul de Interne, și alte structuri ale statului, în speță Serviciul Român de Informații, în ceea ce privește relaționarea cu instituții din afara ministerului, dar și suprapuneri în activitatea acestei structuri cu alte structuri din cadrul Ministerului de Interne, în speță Poliția Română și Direcția Generală Anticorupție”, a explicat ministrul Afacerilor Interne.

În ceea ce privește controlul parlamentar al DGPI, Tudorache a spus că acesta se va înscrie „pe două paliere”.

„Este un control parlamentar pasiv, prin faptul că (…) ministrul de resort este chemat în Parlament să dea raportul asupra activităților noii structuri atunci când i se cere. (…) (OUG — n.r.) Introduce și un element proactiv, deoarece creează posibilitatea ca Parlamentul să realizeze mecanisme de auditare a acestei structuri, așa cum o face de altfel și pentru celelalte servicii de informații ale statului, SRI, SIE sau SPP”, a spus Dragoș Tudorache.

Totodată, acesta a arătat că OUG creează niște mecanisme de integritate foarte clare pentru personalul care lucrează în această structură.

„Aici intervine și elementul care a captat foarte mult atenția publică în ultimele zile, și anume caracterul militarizat al acestei structuri. E vorba (…) de faptul că personalul care va lucra în această structură în mare parte va fi personal militar și acest element (…) aduce un element de credibilitate, de rigoare, de ordine și de garanții suplimentare, atât pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne, care este supus activității acestei structuri, cât și pentru coerența cu care structura nouă a Ministerului de Interne va interacționa, va lucra cu celelalte servicii de informații ale statului”, a mai afirmat Tudorache.

El a precizat că urmează să se realizeze transferul de responsabilitate între DIPI și noua structură de protecție internă a MAI, adăugând că în următoarele două săptămâni va face și o propunere în vederea numirii comandantului DGPI.

„Începând de astăzi, (…) va începe să curgă o perioadă de 15 zile în care practic se face transferul de responsabilitate, predarea-primirea, între actuala structură și structura nouă”, a spus Tudorache, citat de Agerpres.

Ministrul a prezentat și motivele pentru care Executivul a decis să reorganizeze structura de protecție internă a MAI.

„În ultima perioadă această structură și-a pierdut foarte mult din credibilitate atât în extern, cât și în intern (…) Este esențial ca această structură să aibă o coerență de intervenție și o bună cooperare cu structuri precum structurile Parchetului, DNA, DIICOT, dar și cu celelalte structuri din comunitatea națională de informații, SRI, SIE, SPP și STS. (…) Mai ales în acest an, se știe foarte bine dosarul de la DNA în ceea ce privește modul în care fondurile operative ale structurii DIPI au fost folosite. Toate aceste lucruri au dus la sincope de interacțiune, de funcționare, de cooperare între structura Ministerului de Interne și ( …) ceilalți parteneri instituționali cu care ar trebui să lucreze și acest lucru trebuia reglat de urgență (…) Aspectul caracterului militar ține și el de această nevoie de credibilizare și de coerență”, a spus Tudorache.

În context, el a susținut că dosarul de la DNA „a arătat un simptom”. „A arătat ceea ce se întâmpla și n-ar fi trebuit să se întâmple în cadrul acestei structuri și (…) a dus la o decredibilizare a acestei structuri (…) Deci da, și dosarul a contribuit la convingerea pe care eu am avut-o, și noi ca Guvern colectiv am avut-o, că ceva trebuie să se scchimbe în această structură”, a conchis Tudorache.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares