Oct 7, 2022, 21:08

Directorul SRI prevesteşte noi legi care să limiteze libertatea de comunicare

Iohannis si Hellvig joaca in echipa

Eduard Hellvig, directorul SRI, a vorbit într-un interviu acordat ziarului Adevărul despre necesitatea unor legi care ar putea limita libertatea de comunicare. Hellvig a explicat că ameninţările teroriste nu pot fi gestionate cum ar trebui de către SRI din cauza lipsei unor prevederi legislative.

„Aşa cum se ştie, nu avem la dispoziţie câteva instrumente esenţiale din punct de vedere legislative: Nu avem încă o lege a securităţii cibernetice, nu avem o reglementare cu privire la cartelele PrePay şi ne lipsesc alte instrumente legale ce ar permite adaptarea capabilităţii serviciului la evoluţiile tehnologice. Evenimentele recente au reconfirmat faptul că teroriştii utilizează noile tehnologii, ceea ce le permite anonimizarea/criptarea comunicaţiilor pentru pregătirea şi desfăşurarea acţiunilor. Cu alte cuvinte, oricine poate comunica în România anonimizat, ceea ce, în unele situaţii, implică riscuri pentru securitatea naţională. Aşadar lipsa unor astfel de instrumente legale reprezintă o vulnerabilitate sistemică”, a spus directorul SRI.

Acesta susţine că este „un om care susţine ferm libertăţile civile”, dar că nişte legi care ar da mai multe drepturi către SRI nu ar fi decât un instrument prin caare libertăţile civile ar fi mai bine apărate: „Înţeleg bine ce înseamnă să fii liber şi să trăieşti într-o societate care şi-a câştigat greu libertatea. Întrebarea mea, ca răspuns la întrebarea dumneavoastră, este următoarea: Cum apăr libertatea cetăţeanului şi, simultan, să garantez ca libertăţile civile să existe şi pe mai departe? Oamenii care ţin la libertăţile civile trebuie să ştie că un cadru juridic adecvat pe care Serviciul Român de Informaţii l-ar avea la dispoziţie, nu ar fi altceva decât un instrument legal şi controlat prin care, de fapt, să putem prezerva aceste libertăţi civile ale cetăţeanului. Cu alte cuvinte, eu cred că cei care au bune intenţii – şi slavă Domnului că suntem majoritari ca pondere – până la urmă vor înţelege că o asemenea legislaţie nu ar face decât să ajute la prezervarea libertăţilor civile de care se bucură fiecare cetăţean. Cei care au intenţii de altă natură nu doresc şi nu vor face nimic niciodată pentru a apăra drepturile omului”

Hellvig a mai spus că, de exemplu, cartelele prepay cumpărate în România sunt folosite de terorişti: „Ceea ce pot să vă spun cu certitudine este că aceste cartele preplătite româneşti sunt folosite în diferite zone în care se desfăşoară activităţi de natură teroristă. Şi să nu uităm că nu este vorba numai despre terorism aici şi că avem de-a face şi cu criminalitatea organizată transfrontalieră. Aşadar, da, cei care vor să distrugă libertăţile civile ale cetăţenilor utilizează aceste cartele preplătite pentru a comunica între ei” 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares