Mai 31, 2023, 00:55

Discriminare în Italia. O instanţă a redus daunele pentru moartea unui român, pe motiv că România e mai săracă

carabinieri-notte

Curtea de Apel din oraşul italian Milano a redus cu mai mult de jumătate valoarea daunelor destinate familiei unui român decedat într-un accident rutier, motivând decizia prin faptul că nivelul de trai din România este mai scăzut decât cel din Italia, scrie ziarul La Repubblica.

Românul Vasile P. a decedat în octombrie 2007, după ce a fost lovit de un camion în orăşelul italian Barletta (regiunea Puglia, sudul Italiei). Dosarul accidentului a ajuns la instanţele din regiunea Lombardia, pentru că acolo este sediul companiei de asigurări a şoferului de camion, potrivit Mediafax. Cazul a stârnit atenţia presei italiene, care consideră că este vorba de nerespectarea criteriului egalităţii.

În decizia iniţială, Tribunalul din Milano stabilise despăgubiri în valoare de 210.000 de euro pentru familia românului, după o reducere cu 50% pentru că bărbatul a fost considerat coresponsabil de accident dat fiind că se afla pe marginea carosabilului în momentul impactului.

În 24 iulie, Curtea de Apel din Milano a dispus deja reducerea valorii daunelor cu 30%, argumentând că soţia şi copiii românului trăiesc în România, unde nivelul de trai este mai scăzut decât cel din Italia.

„Valoarea daunelor se reduce cu 30 la sută, date fiind costurile mai mici de trai în statul de rezidenţă”, au motivat judecătorii Curţii de Apel din Milano, stabilind despăgubiri de 140.000 de euro.

„În calcularea valorii daunelor s-a ţinut cont de specificităţile zonei monetare naţionale în care vor fi utilizaţi banii oferiţi familiei”, precizează instanţa italiană.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares