Feb 7, 2023, 04:19

Discurs istoric al preşedintelui SUA. Obama cere Africii: Fără preşedinţi pe viaţă!

obama

În primul discurs susţinut de un preşedinte american în faţa Uniunii Africane, reunită în Etiopia, la Addis Abbaba, Barack Obama a atacat liderii africani care refuză să plece din funcţie chiar şi după ce şi-au încheiat mandatul.

„Să vă spun sincer, pur şi simplu nu îi înţeleg, mai ales pe cei care au o mulţime de bani”, a spus Obama, citat de Politico.

Preşedintele SUA a fost apaludat şi ovaţionat, discursul lui vizând nevoia de democratizare şi lupta împotriva corupţiei în ţările africane. Marea problemă, a spus Obama, sunt cei care se află la putere acum. „Nimic nu va dezlega potenţialul economic al Africii ca stoparea cancerului corupţiei”, a spus el.

Puţini lideri africani au participat la discursul liderului american, dar acesta s-a adresat mai puţin lor şi mai ales cetăţenilor ţărilor africane.

Obama a invocat în mod repetat legătura sa personală cu acest continent, referindu-se la el însuşi ca fiind fiul unui african. Faptul că el îsuşi este afro-american i-a modelat felul de a gândi şi de a se raporta la injustiţia din ţările africane, amintind totodată şi istoria rasistă a Americii.

„Noi ştim ce înseamnă să fii discriminat. Noi ştim ce înseamnă să fii încarcerat. Atunci cum putem să stăm degeaba cînd asta li se întîmplă altora?”, a spus el.

0 Comentarii

Shares