Direcția Națională Anticorupție a anunţat vineri că fostul vicepremier și ministru de Interne Gabriel Oprea este urmărit penal pentru două fapte de abuz în serviciu în dosarul privind folosirea coloanelor oficiale.
DNA precizează că suspectului Gabriel Oprea i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile.
„Luând cunoștință de rezultatele supunerii la vot, de către plenul Senatului, la 3 februarie 2016, a cererii transmise de DNA (cerere de încuviințare a urmării penale), procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față de Gabriel Oprea, în prezent senator, care a îndeplinit funcțiile de viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, pentru infracțiunile de: abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere și abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere”, se arată într-un comunicat al DNA citat de Agerpres
„Sunt un om care întotdeauna și-a făcut datoria. Am muncit, nu mi-am luat o zi de concediu. Consider că este nedrept”, a spus Oprea.
Întrebat dacă toate deplasările pe care le-a făcut însoțit de echipaje de poliție erau bine motivate, fostul ministru a menționat că avea protecție 24 de ore din 24.
„Vreau să vă spun un lucru: aveam protecție 24 de ore din 24, nu aveam un program normal, nu mă duceam la serviciu de la 8,00 la ora 16,00, eram întotdeauna la dispoziția statului român și chiar asta am făcut. Mi-am făcut datoria. Un om care a avut zeci de instituții în subordine. Vreau să se afle adevărul cât mai repede. Sunt nevinovat. Mă voi prezenta în fața procurorilor ori de câte ori voi fi chemat. Vreau să fiu cercetat de justiția română„, a afirmat Oprea.
El a adăugat că fiind vorba de o anchetă în curs nu poate să spună foarte multe lucruri.
„Ce pot să spun este că, în primul rând, am cerut să mi se ridice imunitatea și am făcut-o pentru că eu cred în nevinovăția mea și vreau să se afle adevărul cât mai repede. Pe de altă parte, când am fost numit ministru de Interne exista un mecanism, exista un plan de măsuri, o instrucțiune, încă înainte de anul 2000, prevăzută de lege și normele de aplicare, deci funcțională și se poate verifica, în care miniștrii de Interne, pentru protecție, aveau la dispoziție o mașină de poliție, iar miniștrii de stat sau, în cazul meu, viceprim-ministrul avea o mașină de poliție pentru însoțire permanentă. În cazul protocolului, este făcut de Poliția Română, specialiștii din Poliția Română, în care se prevedea un singur lucru — o instituție parteneră a Ministerului de Interne, în speță Parchetul General, se punea la dispoziție de către Poliția Română procurorului general un echipaj de poliție în cazuri bine motivate, când avea nevoie”, a spus Oprea.
0 Comentarii