Iun 4, 2023, 01:27

DNA cere reţinere şi arestare pentru Cristian Rizea. Deputatul PSD a promis şpăgi pentru când va fi primar la Sectorul 5

rizea

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, cere sesizarea Camerei Deputaților pentru încuviințarea reținerii și a arestării preventive a lui Cristian Rizea pentru de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor.

„În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul-șef (…) a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cererea și referatul întocmit în cauză, în vederea sesizării ministrului Justiției pentru a cere președintelui Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și a arestării preventive a deputatului Rizea Cristian”, se arată într-un comunicat al DNA.

Conform aceleiași surse, Rizea este cercetat pentru trafic de influență, spălarea banilor în formă continuată (două acte materiale) și influențarea declarațiilor (doua fapte).

„La data de 2 decembrie 2009, potrivit unei înțelegeri anterioare, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colțea Lucian, om de afaceri cu cetățenie americană, suma de 200.000 euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie 2009, a primit suma de 100.000 euro — în total 300.000 euro — pentru ca în schimb să intervină la nivelul a două autorități, Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA APPS) și primăria comunei Chiajna, astfel încât Colțea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din municipiul București, respectiv să obțină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna”, se precizează în comunicat.

Pentru a ascunde proveniența sumei de 300.000 de euro primită de deputat ca obiect al traficului de influență au fost întocmite patru contracte de împrumut false.

Rizea mai este acuzat că a încercat să influențeze doi martori din dosarul în care era cercetat de procurorii anticorupție.

„În cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfășurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori și le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promițându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al sectorului 5, le va oferi gratis un spațiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici”, se mai arată în comunicatul DNA.

În același dosar, procurorii anticorupție au dispus reținerea pentru 24 de ore a cetățeanului american Lucian Colțea, pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență și spălare de bani în formă continuată (două acte materiale), inculpatul fiind prezentat miercuri la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares