Mar 30, 2023, 12:15

DNA redeschide dosarul unei noi evaziuni fiscale de la Petromservice

sov

 

Printre cei vizați se află și Laszlo Kiss, omul care a pus la cale sistemul de societăți offshore folosit în fraudarea Petromservice, actuala SC PSV Company, ancheta fiind redeschisă în urma unei plângeri depusă de ANAF

După o avalanșă de dosare care a zdruncinat din temelii gruparea care a delapidat banii Petromservice și care era condusă, conform procurorilor, de duetul Sorin Ovidiu Vîntu  – Liviu Luca, lucrurile păreau că s-au liniștit și că rețeaua celor doi își așteaptă verdictele în urma proceselor.

Este doar o aparență, procurorii DNA hotărând la începutul acestei luni să redeschidă ancheta într-un dosar penal din 2010 în care mai mulți oameni din rețeaua amintită mai sus au primit neînceperea urmăririi penale pentru evaziune fiscală sub forma ascunderii bunului ori a sursei impozabile sau taxabile sau a omisiuni, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate.

Decizia procurorilor a fost confirmată de un judecător de la Tribunalul București.

„Constată că, în dosarul nr.335/P/2010 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, sunt îndeplinite cerinţele legale pentru redeschiderea urmăririi penale faţă de numiţii Şupeală Gheorghe, Anagnastopol Zizi, Kiss Laszlo Gyorgy,  Eftime Ionuț Adrian, Dinu Tatiana, S.C. PSV COMPANY S.A., S.C. ALEXANDRA INTERNAŢIONAL ENTREPRISE FUND S.R.L, S.C BOAZ ACTIVE S.R.L, S.C LAVECO S.R.L şi S.C CARD VISON MEDIA S.R.L( fiecare cu datele cunoscute, anterior cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală prev.şi ped.de art.9 alin.1 lit.a şi b din Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale)”, se arată în dispozitivul deciziei Tribunalului București.

Judecătorul a stabilit că împrejurarea pe care s-a întemeiat închiderea inițială a dosarului era un falsă, neexistând în mod real,  „fapt care justifică admiterea plângerii formulate de către petenta A.N.A.F – Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (cu sediul cunoscut) şi infirmarea rezoluţiei din data de 22.04.2013”

Necunoscut publicului larg, Laszlo Kiss este unul dintre cele mai importante personaje din lista celor vizați în primă fază de DNA, acesta fiind specialistul în structuri offshore care a creeat întreg sistemul de entități offshore folosit în delapidarea Petromservice și fraudarea bugetului de stat. Kiss a mai fost arestat și trimis în judecată într-un dosar al Parchetului General tot pentru fraude la Petromservice. De la Kiss, procurorii DIICOT, au ridicat în urma perchezițiilor desfășurate într-un alt dosar o întreagă bază de date cu clienții acestuia din mediul de afaceri și politicieni, clienți pe care acesta i-a învățat să folosească firme offshore.

Potrivit unor surse judiciare, redeschiderea dosarului DNA ar putea însemna și că procurorii anticorupție vor să extindă ancheta și spre factori de decizie din Ministerul Finanțelor.

(credit foto Libertatea)

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares