Scandalul generat pe marginea Legii lui Liviu Dragnea pentru promovarea toleranţei, devenită celebră sub numele de „legea defăimării”, capătă accente de filme cu spioni.
Concret, după ce Liviu Dragnea a declarat că din textul legii au fost eliminate referirile la apartenenţa politică şi avere ca şi categorii sociale protejate împotriva defăimării, pe site-ul Camerei Deputaţilor a apărut o variantă a raportului emis de deputaţii din Comisia Juridică în care cuvântul „avere” era prezent la amendamentul lui Liviu Dragnea. Alături însă, în mod ilogic, se explică de ce din lege a fost eliminat cuvântul respectiv. (foto 1)
Partea interesantă a poveştii constă însă în faptul că Liviu Dragnea, prin consilierii săi, a cerut de la Comisia Juridică o copie a raportului şi a primit una, cu antet şi semnăturile şefilor Comisiei, în care cuvântul „avere” nu apare. (foto 2)
După ce, din acest motiv, Liviu Dragnea a fost pentru încă o zi subiectul atacurilor în presă şi pe Facebook, cei doi deputaţi ai PSD din Comisia juridică, Ciprian Nica şi Ionuţ Florea, au cerut o anchetă administrativă la comisie, pentru a se afla cine a scos cuvântul din textul trimis la preşedintele PSD şi cine l-a introdus din nou în varianta legii publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor.
„Dintr-o eroare repetată şi inexplicabilă a personalului administrativ din cadrul Comisiei Juridice, pe documentele de lucru ale Comisiei şi pe site-ul Camerei Deputaţilor a apărut o variantă a amendamentului care conţinea formularea “avere”.
Această situaţie este în totală contradicţie cu documentele ataşate Proiectului Legislativ, aşa cum se desprinde în mod evident din stenograma şedinţei şi din notele marginale care explică motivarea amendamentului.
În aceste condiţii, pentru clarificarea situaţiei şi stoparea acuzaţiilor nefondate apărute în ultimele zile în spaţiul public, această eroare materială va fi îndreptată, conform procedurilor parlamentare, în şedinţa de plen în care va fi discutată legea pe articole.
Concret, conducerea Comisiei Juridice îşi va asuma în plenul Camerei Deputaţilor aceste erori materiale şi va susţine corectarea lor.
În acelaşi timp, considerăm că se impune de urgenţă o anchetă administrativă, pentru a identifica persoanele care se fac responsabile de aceste greşeli inadmisibile şi pentru a preîntâmpina alte asemenea incidente.
Luni, 15 februarie 2016, vom introduce o solicitare fermă în acest sens”, se arată într-un comunicat al celor doi deputaţi ai PSD.
Comunicatul arată că în şedinţa Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor a fost discutată, pe articole şi amendament cu amendament, şi adoptată în integralitatea ei, Legea privind asigurarea toleranţei faţă de diferenţele de grup şi că amendamentul iniţiatorului, aflat la punctul c) al articolului 1, definea grupul social ca fiind “categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, orientare sexuală, origine socială, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV /SIDA”.
„Acest amendament, care prevedea eliminarea din varianta iniţială a legii a sintagmelor “apartenenţa politică” şi “avere “, a fost adoptat în integralitate de Comisia Juridică. De asemenea, acest amendament a fost acceptat şi de Consiliul Legislativ, în avizul pe care l-a transmis Comisiei Juridice”, susţine PSD.
FOTO 1
FOTO 2
0 Comentarii