UPDATE
BEC a decis în această seară că pragul electoral alternativ de 20% trebuie să fie întrunit în fiecare dintre cele 4 judeţe necesare pentru accederea în Parlament.
Decizia BEC poate fi consultată aici
Cu o zi înainte să fie reţinută de DNA, Ana Maria Pătru, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, a trimis la Biroul Electoral Central o listă cu 10 întrebări despre cum se calculează rezultatele la alegerile parlamentare din 11 decembrie.
Una dintre întrebări se referă la modul în care se calculează pragul electoral alternativ, fixat în noa Lege a alegerilor la minimum 20% din numărul total de voturi în cel puţin 4 judeţe.
Legea negociată în 2015 de PNL, PSD şi UDMR a optat pentru pragul alternativ astfel încât UDMR să fie sigură că va intra în parlament, având în vedere că Uniunea are votanţi doar în judeţele din Ardeal. Articolul 94 din Legea 208/2015 spune că pragul electoral este „5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional sau 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali”
AEP consideră însă că formularea articolului lasă loc de interpretări, astfel încât ar fi posibil ca un partid, de exemplu PMP, să obţină câte 5% în 4 judeţe şi însumat să ajungă la 20%, ceea ce i-ar permite să intre în Parlament.
0 Comentarii