Feb 7, 2023, 17:22

DOCUMENT EXCLUSIV Cum a trimis Iohannis lupului plângerea oilor. O poveste made in Romania cu Ciurel, prietenul lui Ponta

Victor Ponta si Laurentiu Ciurel

Ce pot face niște cetățeni ai României, disperați de abuzurile la care sunt supuși, de faptul că sunt șantajați de șeful lor, că nu-și primesc salariile, că societatea la care muncesc este falimentată în mod programat prin contracte acordate fraudulos unor companii căpușă, care provoacă prejudicii de milioane chiar bugetului de stat? Potrivit legii, pot să se adreseze instituțiilor statului, cu sesizări. 

Ce se întâmplă însă cu aceste sesizări? Iată un exemplu trist despre zădărnicirea ultimelor speranțe ale unui sindicat, sleit de lupta cu unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Victor Ponta, celebrul Laurențiu Ciurel, directorul Complexului Energetic Oltenia, trimis în judecată în acealși dosar cu premierul și cu Dan Șova, dar neclintit din funcția sa de director.

Vicepreședintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu, a trimis la Președinție, către Klaus Iohannis, un memoriu în care îi expune acestuia, cu date, fapte, cifre, nume și contracte, situația Complexului Energetic Oltenia sub conducerea lui Laurențiu Ciurel. În document (vezi mai jos) se arat[ c[ membrii sindicatului sunt hărțuiți și șantajați, că nu li se plătesc drepturile salariale, că Ciurel a înființat sindicate prietenoase pe care le favorizează, dar și că sun conducerea sa au fost încheiate contracte păguboase cu diverse societăți, conctracte raportate la DNA, dar în legătură cu care anchetele trenează. În plus, în plângerea adresată lui Iohannis, liderul de sindicat amintește și de faptul că „soția unui procuror șef de la DNA, Dănuț Volintiruadjunct al secției de combatere a corupției din DNA central, a primit comisioane notariale uriașe de la managerul Complexului Energetic Oltenia, Lurențiu Ciurel”. „Este vorba de achiziția grupului energetic de la Chișcani – Brăila, în contul unor creanțe de aproape 29 miliarde lei vechi, și a unei sume suplimentare de 8 miliarde lei vechi. Ambalată public ca o mare afacere de către Ciurel, această achiziție s-a dovedit extrem de nocivă pentru CEO. De fapt, CEO a preluat, în baza unor ordine politice, termocentrale nefuncţionale și 300 de angajaţi. Pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor de la CEO, din data de 6 aprilie, figurează şi aprobarea declanşării vânzării la bucată a activelor din grupul energetic de la Chișcani – Brăila. Dar toate astea nu mai contează. Important, în context, este că această achiziție s-a făcut prin notariatul doamnei Volintiru, în schimbul unui comision fabulos”, i-a scris Dumitru Pârvulescu Președintelui Iohannis.

„Întrucât a crezut și crede  în dumneavoastră, Federația Națională Mine Energie , una dintre puținele entități care va sprijinit în județul Gorj, fieful actualului premier, în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2014, speră ca într-o Românie europeană astfel de practici nu sunt compatibile cu mesajul transmis de dumneavoastră: ”România lucrului bine făcut”, se încheie petiția sindicalistului.

Ce se întâmplă însă cu aceasta? De la Palatul Cotroceni este trimisă nu la DNA sau la Parchet, ci la Ministerul Economiei, la ministrul Andrei Gerea, care o trimite … la directorul Ciurel. Ciurel redactează un răspuns, care se întoarce la Gerea și de aici merge la sindicat. Adică sindicaliștii care s-au plâns la Iohannis de Ciurel au primit răspuns chiar de la acesta.

raspuns ciurel

CE SCRIA ÎN PETIȚIA ADRESATĂ LUI KLAUS IOHANNIS:

Federaţia Naţională Mine Energie,  organizaţie reprezentativă la nivelul sectorului de activitate ” energie electrică , petrol şi gaze şi minerit energetic”,vă informează  asupra situaţiei de neacceptat privind ceea ce noi considerăm a fi o atitudine incorectă a managerului privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Dan Ciurel,   care desconsideră total Dialogul Social, atât de vehiculat ca o necesitate a relaţiilor dintr-o unitate şi din societate,cât şi reacţia sau lipsa de reacţie a organelor statului.

Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Dan Ciurel, dorește să rezolve problemele arătate  mai sus, promovând un buget de venituri și cheltuieli pentru anul 2015,  prin care salariații trebuie să plătească managementul catastrofal din ultimii doi ani și jumătate, bazat pe inginerii financiare  și cu încălcarea gravă a legislației în vigoare.

Prin acest buget s-a  redus numărul de salariați cu peste 3000 cu toate că în ultimele luni ale anului 2014 a angajat peste 500 de salariați, creșterea producției de cărbune cu 15% iar a producției de energie electrică cu 5%, scade prețul de cost al tonei de cărbune de la 65 lei/tonă realizat în anul 2014 la 50 lei/tonă în anul 2015 pentru a justifica contractul vânzării cărbunelui prin intermediar în Serbia. Cu toate că productivitate muncii în unități valorice crește cu 15%,  managerul privat a scăzut câștigul mediu al salariaților , fapt ce a generat mai multe mitinguri consecutive în Piața Prefecturii din Târgu Jiu unde au participat între 4000 și 7000 de salariați ai Complexului Energetic Oltenia , unde aceștia doreau să le fie păstrate câștigurile din anul anterior.

Considerăm că situația economico-financiară și socială gravă  din prezent a companiei se datorează actului deficitar de management al Directoratului și al Consiliului de Supraveghere.

Argumentăm , prin aducerea la cunoștiințăm a următoarelor deficiențe:

 1. Producție de cărbune programată în anul 2014 a fost de 27 milioane tone din care s-au realizat doar 21,5  milioane tone , stocul scăzând cu 0.75 milioane tone.
 2. Securitate și sănătate în muncă – în anul 2014 a fost dizolvat Comitetul de Sănătatate și Securitate în Muncă și înlocuit cu altul care nu și-a exercitat prerogativele; anul trecut au fost peste 35 accidente de muncă dintre care 10 grave și unul mortal iar în 2015 au fost trei accidente mortale, unul datorita neefectuării reviziilor tehnice. Pe linia SSM a fost realizat doar jumătate din programul anual.
 3. Sindicatele “galbene”, constituite cu scopul de a ajuta administratia in demersul  sau de a reduce drepturile salariale, au pus la cale o diversiune    prin semnarea unui acord,  fara temei legal, cu directorul general executiv al  Societăţii Complexul Energetic Oltenia S.A., Ciurel Dan Laurenţiu, dovedit de refuzul ITM Gorj de a fi înregistrat, ajutaţi de presa de casă a acestuia, plătită cu peste 4 miliarde lei vechi din banii  companiei, diversiune cu aspect ilegal şi neconstituţional.

Astfel, o parte din salariați  au primit anumite drepturi salariale, funcție de apartenența sindicală. Pentru exemplificare  vă informăm că aproximativ 35% din salariatele companiei , membre a unor sindicate agreate de conducere, au primit un bonus financiar  în cuantum de 100 de lei pe salariată, cu ocazia  Zilei Internaționale a Femeii, celelalte salariate ale altor structuri sindicale și cele nesindicalizate  nu au beneficiat de acest bonus financiar.

Deasemenea , conducerea  societăţii face presiuni asupra salariatelor, inclusiv prin intermediul mass-media, șantajindu-le că dacă vor să primească această bonificație trebuie să se înscrie în sindicatele nereprezentative agreate de conducere, în contradicție cu dispozițiile Art.3(3) din Legea nr.62/2011, Legea Dialogului Social.

 1. În ceea ce-l priveşte pe managerul privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Dan Ciurel, vă informăm asupra următoarelor aspecte:
 2. Înlocuirea dialogului social cu apariţii ale managerului Ciurel sau   altor membri ai Directoratului în mass-media locală şi de asemenea distribuirea către salariaţii C.E.O., având ca scop manipularea acestora, a cotidianului Gorj Exclusiv, plătit din banii companiei , unde militanţii sindicali ai F.N.M.E. sunt denigraţi

2.Încălcarea art. 130 din Contractul Colectiv de Muncă (C.C.M.)2013-2014 (Economiile realizate la fondul de salarii vor fi distribuite salariaţilor conform acordurilor între părţi.)

3.În conformitate cu OG26 / 2013, conducerea CEO-ul ar fi trebuit să consulte partenerii sociali la întocmirea BVC-ului, înainte de trimiterea spre aprobare ministrului de resort. Nu s-a făcut acest lucru în anul 2014 iar în anul 2015 s-a mimat această consultare.

5.Neacordarea integrala a primei de vacanţă, în semestrul unu din 2014 , conform art.139 din C.C.M., unde se arată că indemnizaţia de concediu şi prima de vacanţă, se plătesc cu cel puţin 5 zile lucrătoare înaintea plecării în concediu, încălcând astfel prevederile din contract.

6.Acordarea primei de sfârşit de an 2013 în funcţie de apartenenţa sindicală, un număr de 29 militanţi sindicali din structura Federaţiei Naţionale Mine Energie fiind exceptaţi, motivând că au desfăşurat prea multă muncă sindicală. Pentru acestea atât managerul privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Dan Ciurel cât și societatea au fost amendate de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

7.Reţinerea şi virarea cotizaţiei sindicale doar pentru sindicatele agreate  cu toate că în Contractul Colectiv de Muncă existau clauze de încasare și virare a acesteia.

8.Nepunerea în aplicare a unor hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii cu privire la repunerea pe posturi şi  acordării drepturilor salariale  pentru personalul schimbat sau concediat abuziv .

 1. Scoaterea din organigramă a militanţilor sindicali şi  altor salariaţi neagreaţi şi trecerea acestora pe linie moartă, fără atribuţii şi fără nici o dotare, trecându-i într-o condică la rubrica ” personal în curs de plasare „; punerea altora, noi angajaţi sau promovaţi fără respectarea C.C.M. pe posturile ocupate iniţial de cei nedoriţi sau pe alte posturi inventate.

10.Dezinteresul administraţiei pentru reînnoirea avizelor de încadrare a locurilor de muncă din carierele miniere în condiţii deosebite.

 1. Scoaterea ambulanţelor de la subunităţi, lăsând salariaţii, aflaţi şi aşa la o vârstă înaintată şi relativ cu afecţiuni cronice sau acute, fără posibilitatea unei intervenţii de urgenţă, încălcând prevederile convenite şi semnate în CCM.

În perioada ianuarie 2013- decembrie 2014, directoratul şi persoane cu funcţii decizionale din conducerea Societăţii Complexul Energetic Oltenia S.A. au comis o serie de fapte ce conţin elemente de natură infracţională pedepsite de Codul Penal, art. 242, art. 297.Prin urmare, membrii directoratului din această perioadă au semnat o serie de contracte paguboase pentru societate referitoare la furnizarea de cărbune energetic către RAAN Drobeta Turnu Severin , cu toate că aveau semnale clare privind pericolul iminent al acestui agent economic de a intra în insolvenţă sau incapacitate de plată.Mai mult decât atât, s-au obligat prin acte adiţionale să livreze cantităţi suplimentare de cărbune , fără garanţii reale şi fără prevederea unor mecanisme contractuale adecvate care să asigure în mod concret limitarea unor eventuale prejudicii rezultate din neplata la timp a facturilor.Totodată , au fost derulate contractele de furnizare cărbune cu RAAN Drobeta- Turnu Severin , cu nerespectarea clauzelor contractuale ce se refereau la sistarea livrărilor în condiţii de neachitare la termen a contravalorii cărbunelui livrat, cu toate că debitorul –RAAN- a intrat în insolvenţă.

Din situaţia de fapt, rezultă ca membrii directoratului CE Oltenia din perioada 2013-2014 au prejudiciat societatea prin livrarea unor cantităţi de cărbune către un client rău-platnic, deşi era cunoscut acestora ca beneficiarul este în stare de insolvenţă. Mai mult decât atât, informaţia privind evoluţia creanţelor restante a fost transmisă Domnului Ciurel Laurenţiu- Dan prin Raportul de audit nr. 1127 din 06.09.2013 de către serviciul de audit intern din cadrul companiei, care se subordonează directorului general executiv. Procedând astfel, membrii directoratului au dat dovadă de lipsă de diligenţă şi prudenţă în îndeplinirea obligaţiilor ce le reveneau, de lipsă de loialitate şi nu au acţionat în interesul societăţii.

Noi considerăm că există legatură de cauzalitate între faptele prezentate mai sus şi situaţia financiară grea existentă în momentul de faţă la Societatea Complexul Energetic Oltenia,fapt confirmat  de nivelul pierderilor înregistrate la zi cât şi nivelul creanţelor restante înregistrate la 31.12.2014. Însuşi Directorul General Executiv şi-a exprimat îngrijorarea, invocând insolvenţa societăţii în condiţiile în care nu se reduc cheltuielile cu munca vie. Astfel, urmare a săvârşirii infracţiunilor menţionate la nivelul societăţii a fost produs un prejudiciu major în detrimentul acţionarilor, dar şi al salariaţilor societăţii, iar pe o parte dintre aceştia îi reprezentăm.

 1. In perioada septembrie 2014- decembrie 2014, directoratul si persoane cu functii decizionale din conducerea Societatii Complexul Energetic Oltenia au comis o serie de fapte ce contin elemente de natura infractionala pedepsite de Codul Penal, art. 242, art. 297.Prin urmare, membrii directoratului din aceasta perioada au semnat un contract păgubos pentru societate cu S.C. BVA COAL S.R.L. cu sediul în mun. Constanța, Bulevardul 1Decembrie, Nr. 2,privind livrarea unei cantități de 1200000 to lignit.

            Considerăm că încheierea contractului în condiții defavorabile societății, a fost premeditat cu scopul de obținerii unor avantaje materiale in favoarea unui grup infracțional constituit din conducera Complexului Energetic Oltenia și administratorii SC BVA COAL.

În fapt ca urmare a unor inundații în Serbia, carierele de lignit din Serbia nu au mai putut asigura necesarul de carbune pentru termocentralele din Serbia, fapt pentru care , Serbia a fost nevoită să importe cărbune din România. În acest sens în data de 12 septembrie 2014 a avut loc o întâlnire între domnul ministru delegat al Energiei Răzvan Nicolescu și omologul său din Serbia domnul Alexandar Antic, prin care s-au pus bazele unui export de lignit de la Complexul Energetic Oltenia în Serbia.

În data de 19 octombrie 2014, conducerea Complexului Energetic Oltenia, anunță participarea la licitația din Serbia pentru exportul a 2000000 to lignit, export ce ar aduce un profit substanțial pentru societate.

La licitația organizată în data de 19 noiembrie 2014, în Serbia , Complexul Energetic Oltenia nu a participat la licitație, astfel încât a fost declarata câstigătoare a licitației societatea SC BVA COAL pentru livrarea a 1200000 to carbune la un preț de cca 37 Euro/to. Menționăm că această firmă a fost înființată în luna octombrie 2014, ca urmare a unor discuții între conducerea Complexului Energetic Oltenia ,domnul Ciurel Dan Laurențiu și reprezentanții SC BVA COAL. Deșii se știa prețul cu care a fost câștigată licitația privind exportul de lignit în Serbia, de 37 Euro/to, conducerea Complexului Energetic Oltenia încheie  în data de 19 decembrie 2014un contract de furnizare lignit cu SC BVA COAL, pentru o cantitate de 1200000 to l un preț de 13 Euro/to. La acest preț se mai adaugă cheltuielile de transport de aproximativ 13 Euro/to și acciza de 1 Euro/to, rezultând un preț total de 27 Euro/to la destinație.  Diferența de 10 Euro/to de la 37 de Euro/to preț adjudecat și 27 Euro/to, costul cu care se livrează lignitul în Serbia , reprezintă profitul SC BVA COAL, adica aproximativ 12 milioane Euro, profit care în condițiile în care Complexul Energetic Oltenia ar fi participat la licitație sau ar fi negociat un alt preț cu SC BVA COAL , ar fi fost al societații Complexul Energetic Oltenia. Prin aceasta manevră , aceasta tranzacție înseamnă un prejudiciu pentru Complexul Energetic oltenia de cel puțin 12 milioane Euro și imbogațirea unor persoane ce au premeditat această afacere, adică conducerea Complexului Energetic Oltenia  și administratorii SC BVA COAL.

Din indicatorii fizici pusi la dispoziție de conducerea Complexului Energetic Oltenia, rezulta un cost mediu pentru lignitul extras la nivelul societății de 65 lei/to. adică 14,60 Euro/to. În condițiile în care prețul de livrare către SC BVA COAL este de 13 Euro/to, rezultă că pentru fiecare tona de lignit livrat către SC BVA COAL, se produce un prejudiciu de 1,60 Euro/to, ceea ce înseamnă că pentru 1200000 to livrate, rezultă un prejudiciu de 1,92 milioane Euro. Adăugând acest prejudiciu la prejudiciul calculat din diferența prețului de livrare al Complexului Energetic Oltenia și prețul cu care SC BVA COAL vinde cărbunele în Serbia , rezulta un prejudiciu total de 13,92 milioane Euro adică 61,95 milioane lei.

Așa cum reiese și din cuprinsul contractului încheiat între Complexul Energetic Oltenia și SC BVA COAL SRL, conform articolului 1, contractul nici nu a fost aprobat printr-o hotărâre a directoratului, numarul hotărârii lipsind din textul contractului.

Din situatia de fapt, rezulta ca membrii directoratului CE Oltenia  au prejudiciat societatea prin livrarea unor cantitati de carbune catre un client cu preț sub costul de producție al societății și cu mult sub prețul cu care acest client îl vinde în Serbia. Mai mult decat atat, informatia privind  situația acestei fime inființate în octombrie 2014, doar pentru a comercializa cărbune în Serbia , era cunoscută domnului Ciurel Laurențiu care a declarat că s-a întâlnit cu reprezentanții acestei firme în mai multe rânduri. Procedand astfel, membrii directoratului au dat dovada de lipsa de diligenta si prudenta in indeplinirea obligatiilor ce le reveneau, de lipsa de loialitate si nu au actionat in interesul societatii.

Noi consideram ca exista legatura de cauzalitate intre faptele prezentate mai sus si situatia financiara grea existenta in momentul de fata la Societatea Complexul Energetic Oltenia,fapt confirmat  de nivelul pierderilor inregistrate la zi cat si nivelul creantelor restante inregistrate la 31.12.2014 . Însuși Directorul General Executiv și-a exprimat ingrijorarea, invocand insolventa societatii in conditiile in care nu se reduc cheltuielile cu munca vie.Astfel, urmare a savarsirii infractiunilor mentionate la nivelul societatii a fost produs un prejudiciu major in detrimentul actionarilor, dar si al salariatilor societatii, iar pe o parte dintre acestia ii reprezentam.

Pentru a justifica acest preț de vânzare, Directoratul C.E.O. folosește în trimestrul I din 2015 un program de lucru ”special” , acela că se lucrează cu excavatoarele  în cărbune 7 zile  iar cu cele în steril 5 zile , mărindu-se cantitatea  cu 40%, cu costuri suplimentare minime astfel scăzând costul unitar pe acest interval de timp dat în timp se va reduce decalajul dintre treptele de lucru fapt ce va duce la funcționarea în plus a excavatoarelor în steril ce va crește mult costul de producție unitar.

 1. Contractul ”Reabilitare de nivel LN4 la turnul de răcire nr.4 ” cod CPV45232153-9 de la Sucursala Electrocentrale Rovinari – martor jurist Popescu Marius al cărui CIM a fost desfăcut pentru că nu a vrut să semneze unele documente de o gravitate mare.
 2. Am solicitat D.N.A. în 18.03.2014, să verifice conflictul de interese între Laurențiu Dan Ciurel și firma Katal Construct SRL, Ștefi Company SRL, Adumit Company SRL.
 3. A cooptat în Directorat pe Petroniu Ion și Medințu Aurel , persoane care au acceptat și aprobat la plată în data de 26.02.2009,  ultima factură în valoare de 81931,50 lei către Casa de Avocatură Șova cu toate că au fost demiși în data de 06.02.2009.
 4. Am solicitat la Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri să verificați contractul cu încredințare directă către firma Minprestserv SA pentru mentenanța celor 85 centrale termice și celor 100 cazane cu puterea între 100 și 600 de KW, care sunt neautorizate ISCIR, fiind adevărate bombe în cadrul sediilor sociale ale C.E.O. și investițiile făcute către această  societate privind achiziționarea dotării pentru mentenanța parcului auto al C.E.O., și care nu este valorificată , acesta făcând mentenanța cu terți .

K.Soția lui Dănuț Volintiru, procuror șef – adjunct al secției de combatere a corupției din DNA central, a primit comisioane notariale uriașe de la managerul Complexului Energetic Oltenia, Lurențiu Ciurel, care este urmărit penal cel puțin într-un dosar aflat la DNA central. Este vorba de Dosarul Șova, în care i se impută un prejudiciu de 840 miliarde lei vechi. Soluționarea acestui dosar este tergiversată la modul cât se poate de clar. Cauza penală a fost deschisă în 2011, la Biroul Teritorial din Tg Jiu al DNA, condus pe atunci chiar de Dănuț Volintiru. Pe perioada în care acest procuror a activat la șefia DNA Tg Jiu, Ciurel a primit mai multe NUP-uri, în diverse cauze penale, nefiind trimis în judecată în nicio speță. Deși era erou principal în dosarul Șova și în 2013, sau poate tocmai de aceea, Laurențiu Ciurel, ca manager CEO a ales să perfecteze una dintre cele mai costisitoare tranzacții prin notariatul doamnei Volintiru. Este vorba de achiziția grupului energetic de la Chișcani – Brăila, în contul unor creanțe de aproape 29 miliarde lei vechi, și a unei sume suplimentare de 8 miliarde lei vechi. Ambalată public ca o mare afacere de către Ciurel, această achiziție s-a dovedit extrem de nocivă pentru CEO. De fapt, CEO a preluat, în baza unor ordine politice, termocentrale nefuncţionale și 300 de angajaţi. Pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor de la CEO, din data de 6 aprilie, figurează şi aprobarea declanşării vânzării la bucată a activelor din grupul energetic de la Chișcani – Brăila. Dar toate astea nu mai contează. Important, în context, este că această achiziție s-a făcut prin notariatul doamnei Volintiru, în schimbul unui comision fabulos.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares