Mai 17, 2022, 07:18

Donald Trump, depășit în sondaje pentru prima dată. Ben Carson l-a bătut cu propria armă: extremismul

ap_ap-photo1067-wi-e1442500463861

Candidatul la nominalizarea republicană în cursa pentru Casa Albă Ben Carson a trecut pentru prima dată în fața miliardarului Donald Trump, în cel mai nou sondaj la scară națională al New York Times și CBS News.  Singurul candidat afro-american pentru Casa Albă în alegerile din 2016, neurochirugul Carson, este creditat cu 26% din intențiile de vot în rândul electorilor republicani, în timp ce marea surpriză de până acum a alegerilor, Donald Trump, rămâne blocat la 22%.

Cifrele arată că Ben Carson este înaintea miliardarului american în special în rândul femeilor și la egalitate în rândul bărbaților. Din punct de vedere al intenției confesionale de vot, neurochirurgul care s-a făcut cunoscut în America prin declarații mai jignitoare decât cele ale lui Trump la adresa imigranților și chiar la adresa afro-americanilor, se detașează mai ales în cazul evangheliștilor, unde are un avantaj de 20%. Cea mai mare diferență între cei doi, în favoarea lui Trump, se observă la intenția de vot a simpatizanților republicani fără sau cu puține studii.

Analiștii spun totuși că Ben Carson ar trebui să fie îngrijorat că electorii său nu sunt la fel de statornici precum cei ai lui Trump. Acesta fiind punctul său slab și lucrul la care ar trebui să lucreze în restul campaniei.

Restul candidaților republicani sunt mult în urma celor doi și, așa cum au arătat sondajele în această campanie pregătitoare pentru cursa pentru Washington, nu au nicio șansă. Marco Rubio, senator de Florida, fiu al unor imigranți cubanezi, se clasează pe locul trei, cu numai 8% din intențiile de vot, în timp ce Jeb Bush este creditat cu 7%, ca și Carly Fiorina, fostă președintă-director general la Hewlett-Packard.

Sondajul dezvăluie în special indecizia electorilor, șapte republicani din zece pronunțându-se în favoarea unui candidat și afirmând, în același timp, că este încă prea devreme pentru ca ei să fie siguri de sprijinul lor. Doar 28% au declarat că alegerea lor este definitivă.

Ben Carson s-a pronunțat, duminică, pentru interzicerea aproape totală a avortului, exceptând cazurile de viol sau incest. Neurochirugul este, ca și Trump, un mare apărător al portului de armă.

În vârstă de 63 de ani, Ben Carson a fost considerat un candidat cu șanse mici de a obține nominalizarea republicanilor, dar a devenit favoritul aripii social-conservatoare a partidului după ce s-a evidențiat în 2013 prin criticarea președintelui Barack Obama și a reformei asigurărilor de sănătate promovate de acesta.

„Multă lume mi-a sugerat că ar trebui să candidez la președinție, deși nu sunt politician”, a declarat el la începutul campaniei. Carson nu a mai candidat niciodată până acum pentru o funcție publică și este primul medic care a separat cu succes siamezi lipiți la cap.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares