Iun 8, 2023, 00:41

Donald Trump, lider autoritar printre republicani după ce a cerut ca musulmanilor să le fie interzis accesul în SUA

trump

Miliardarul Donald Trump se află tot în fruntea candidaților republicani înscriși în cursa pentru Casa Albă după cea mai dură declarație a sa de până acum. Nici cei obișnuiți cu declarațiile sale belicoase din timpul campaniei nu se așteptau ca Trump să ajungă atât de departe încât să ceară interzicerea accesului musulmanilor în Statele Unite. Totuși, cel mai nou sondaj de opinie realizat de Reuters/Ipsos, arată că domnia miliardarului în fruntea republicanilor este tot mai clară. Potrivit ultimelor date, Trump rămâne cu 35 de procente, cu mult înaintea celorlați candidați republicani, înregistrând același rezultat pe care îl avea luni, înainte declarației care a făcut înconjurul lumii.

Majoritatea votanților republicani au spus că nu sunt deranjați de remarcile sale, deși mulți se tem că astfel de remarci ar putea să îl împiedice să ajungă președinte. 29% dintre votanții lui Trump au considerat declarațiilor sale jignitoare, în timp ce 64% au spus că nu, dezvăluie Reuters. În schimb 72% dintre democrați și 47 dintre americanii chestionați condamnă declarațiile sale.

„El chiar spune ce simte toată lumea”, a spus Donna, 57 de ani, o îngrijitoare din Missouri.

Fee, o republicană, spune că îl susține pe Trump și a fost de acord cu propunerea miliardarului care ar vrea să interzică musulmanii să intre în Statele Unite. Totuși se teme că modul său de a spune lucrurilor pe nume îl va împiedica în cursa finală, pentru fotoliul de la Casa Albă.

„Cred că are nevoie de cineva să îl calmeze. Cred că trebuie să învețe să folosească un filtru”, a spus aceasta.

Fostul chirurg, Ben Carson, a ocupat doar poziția a două în sondajul Reuters, la mare distanță de Trump, cu numai 12 prcente, în timp ce senatorii Ted Cruz și Jeb Bush au atins cu greu pragul de 10%.

Comentariile lui Trump au venit după atentatul care a avut loc săptămâna trecută în San Bernardino, California, când un cuplu de musulmani radizalizați au împușcat mortal 14 persoane și au rănit alte 20. Chiar dacă propunerea a fost criticată de liderii lumii și au adus prejudicii grave de imagine lui și mărcilor sale, Trump nu și-a cerut scuze. Ba chiar și-a susținut declarația.

Trump antrenează din nou Partidul Republican, în campania sa, într-o poziţie antiimigraţie şi a unui aşa-zis „drept prin naştere”, comentează BBC. Acesta a fost ridiculizat, atunci când şi-a lansat campania pentru fotoliul de la Casa Albă acuzându-i pe mexicani că-şi trimit „violatorii şi criminalii” în Statele Unite, însă aceste declaraţii xenofobe i-au adus puncte în sondaje, iar acum urmează calea care pare a fi cea mai sigură.

El a fost aspru criticat după ce a sugerat că unele moschei ar trebui să fie închise, iar musulmanii din Statele Unite monitorizaţi, dar astfel şi-a consolidat statutul de favorit al republicanilor. Până la urmă aceste poziţii extremiste au ajuns să fie larg acceptate de către colegii de partid împotriva cărora candidează.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares