Feb 4, 2023, 21:35

Strategul lui Băsescu și Tăriceanu a coordonat restituirea moștenirii Prințului Paul

tal silberstein

UPDATE

O parte din acest dosar a fost mutat la DNA Braşov şi pentru faptele din el au fost duşi la Braşov dan Andronic, Remus Truică şi Prinţul Paul

Dosarul BRD în care sunt anchetați de DIICOT soții Truică, Adrian Sârbu și Sorin Roșca Stănescu scoate la iveală un personaj celebru al guvernării Băsescu-Tăriceanu, fostul strateg politic al PNL și al lui Călin Popescu Tăriceanu, în perioada în care acesta era prim-ministru, dar și al lui Traian Băsescu. Este vorba despre Tal Silberstein, cetățean israelian care și-a vândut serviciile de consultanță în ultimii 15 ani atât PSD, cât și PNL și lui Traian Băsescu, dar care, așa cum reiese din ordonanța DIICOT prin care s-a pus în mișcare urmărirea penală în dosarul BRD, a profitat de relațiile sale cu șefii statului pentru a obține avantaje financiare. Silberstein ar putea fi audiat și el în dosarul BRD.

Pe scurt, unul din martorii din dosar relatează că Tal Silberstein a fost implicat în procesul de revendicare de către Prințul Paul de România a unor terenuri și imobile. În 2008 și 2009 terenuri și clădiri din Snagov și București au fost retrocedate către Prințul Paul, iar acesta le-a vândut către firma controlată de Silberstein, pentru ca ulterior să fie revândute către Remus Truică și Sorin Roșca Stănescu.

De remarcat faptul că până în octombrie 2009 președinte al ANRP a fost Ingrid Zaarour, actualul șef de cabinet al lui Călin Popescu Tăriceanu, pusă deja sub control judiciar de către DNA în dosarul Retrocedărilor.

Terenurile de la Prinţul Paul, folosite la creditele de la BRD

În 2006 Prinţul Paul de România cesiona drepturile sale asupra moştenirilor din România pentru patru milioane de euro către firma SC Reciplia, societate reprezentată atunci în ţara noastră de Remus Truică. Ulterior Reciplia a mai fost reprezentată legal în România de apropiatul lui Truică, Relu Aparaschivei şi de avocaţi de la societatea de avocatură Ţucă Zbârcea şi Asociaţii, doi dintre avocaţi fiind şi audiaţi în calitate de martori în dosar.

Ancheta DIICOT din dosarul creditelor VIP a stabilit că o parte din terenurile obţinute de Reciplia au ajuns să fie lotizate și împărțite către persoane din cercul de interese de la vârful BRD, fiind ulterior folosite în obținerea de credite.

Unul din cei care au beneficiat de acele terenuri pentru a lua un credit considerat fraudulos de procurori este fostul jurnalist Sorin Roșca Stănescu.

Pentru două loturi de terenuri din Snagov evaluate real la 500.000 de euro el a obținut de la bancă credit de nevoi personale de trei milioane de euro, care pentru bancă a sfârșit introdus la credite neperformante ca nefiind achitat.

Legătura Remus Truică – Tal Silberstein – Prințul Paul

Printre martorii audiați se numără și avocatul Robert Roșu de la societatea de avocatură Țuca Zbârcea și Asociații. Declarația sa este absolut spectaculoasă, acesta arătând cine se află în spatele controversatei afaceri a restituirii averii Prințului Paul.

Începând cu anul 2006, societatea de avocatură a încheiat un contract de asistență juridică cu S.C. RECIPLIA S.R.L. reprezentată de TRUICĂ REMUS și TAL SILBERSTEIN, pentru revendicarea unor bunuri imobile și mobile asupra cărora Prințul Paul de România avea drepturi în patrimoniul său. TAL SILBERSTEIN coordona proiectul S.C. RECIPLIA S.R.L., care era însoțit și de Truică Remus fără a putea preciza natura relațiilor dintre aceștia. Despre S.C. RECIPLIA S.R.L., martorul afirmă că era administrată de Merloni Horemans Sandra și ulterior Marcovici Marius, iar asociat unic era SC RECIPLIA LIMITED, din Cipru, la care director era aceeași persoană”, arată procurorii DIICOT.

Conform declarației lui Roșu, în 2008-2009, urmare a unor retrocedări, Prințul Paul de România a intrat în posesia unor terenuri situate în București, sector 1 și Snagov, jud. Ilfov pe care acesta le-a vândut către S.C. Reciplia S.R.L. În urma discuțiilor purtate cu Sandra Merloni Horemans și TAL SILBERSTEIN aceste terenuri au fost dezmembrate și vândute către diverse persoane fizice, printre care SRS și Truică, a mai spus Roșu.

Mărturia avocatului Robert Roșu de la Țucă, Zbârcea și asociații este extrem de importantă pentru ca vine de la un om de interior. Mai exact, societatea de avocatură amintită a fost apropiată atât de interesele lui Tăriceanu din afaceri cât și de cele ale lui Traian Băsescu. De altfel, unul din partenerii firmei, Gabriel Zbârcea, a fost seful AVAS în Guvernul Tăriceanu.

Cine este Tal Silberstein

Consultant politic, Tal Silbesterstein a lucrat pentru Traian Băsescu în 2002, când acesta este Primar al Capitalei, și în 2009, cînd a candidat pentru al doilea mandat de Președinte. A fost strategul de campanie al lui Adrian Năstase în 2004, iar după ce acesta a pierdut alegerile a încheiat un contract de consultanță cu noul premier, Călin Popescu Tăriceanu. Cristian Suțu, fost reporter acreditat la PSD scria în 2008 despre Tal Silberstein:

„Pe vremuri, când lucra ca ofiţer într-o unitate de elită a armatei israeliene (unii zic Mossad), probabil că avea şi alte nume. Prin 2002, Traian Băsescu a intrat în contact cu el la Viena. Au bătut palma şi Silberstein a venit la Bucureşti lucrând pentru Băsescu în campania “DA pentru Bucureşti”. Ulterior, vocabula DA a fost folosită şi în proiectul politic cîştigător pentru Băsescu, Alianţa Dreptate şi Adevăr PNL-PD. Numai că Silberstein se mutase deja cu arme şi bagaje la cel care plătea mai bine şi care la momentul acela părea să devină următorul preşedinte al României. Anii 2003 şi 2004 l-au găsit astfel pe Silberstein în sediul din Băneasa al PSD, lucrînd cot la cot cu Andronic într-o mega-structură de campanie pentru dictatorul Adrian Năstase. Fără succes. Norocul ţi-l faci însă cu mîna ta. Aşa că, după alegeri, Silberstein şi Andronic au devenit parteneri de afaceri, ei semnînd un contract cu Tăriceanu şi cu PNL. Afacerea a mers bine, astfel că cei doi l-au adus la Bucureşti şi pe celebrul Arthur Finkelstein, care a venit cu tot cu Ford. Din informaţiile mele, Silberstein şi-a păstrat legăturile atît cu Băsescu, prin Vasile Blaga, dar mai ales cu Adrian Năstase, despre care spune într-un interesant interviu din JN că păstrează o relaţie apropiată. Practic, Silberstein este astăzi apropiatul celor mai grei oameni politici din România”

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares