Mar 24, 2023, 23:35

Dovezile neputinţei PNL. Liberalii, între eschive și toleranța față de instinctele totalitare ale PSD

foto stirileprotv.ro

Reacţia liberalilor la criza politică generată de punerea premierului sub acuzare şi refuzul acestuia de a demisiona arată un partid fără o strategie coerentă de acţiune în Opoziţie, luat pe nepregătite de propria moţiune de cenzură în şansele căreia nici măcar liderii PNL nu credeau până la momentul chemării lui Victor Ponta la DNA.

După momentul chemării lui Victor Ponta la DNA, care a adus-o pe Alina Gorghiu din călătoria în Japonia cu două zile mai devreme, liderii PNL au comunicat șovăielnic și fără o coordonare strategică cu Palatul Cotroceni, de unde au și primit o palmă politică din partea lui Klaus Iohannis, care le-a respins inițiativa boicotării consultărilor pe Strategia Națională de Apărare. „Nu vrem circ la  Cotroceni!”, a fost mesajul Președinției către liberali,  care n-au mai avut loc la consultări împreună cu liderii partidelor de guvernare, ci separat, cu minoritățile.

A venit apoi declarația halucinantă a Ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, care, sub sigla politică a PSD, amenința Opoziția cu dosare penale pe motive politice. Au trecut 48 de ore de la momentul Cazanciuc și singurii care au cerut demisia acestuia au fost, paradoxal, liderii PSD, chiar dacă din alte motive, legate de interesele lor personale în Justiție. În timp ce Vasile Blaga habar nu avea, la câteva ore distanță, despre declarațiile lui Cazanciuc, Alina Gorghiu, mult mai preocupată de felul în care îi stă părul sau de cum îi sună vocea în declarațiile pline de întorsături stilistice, nu a considerat că o declarație de genul acesta, venită din partea unui Ministru al Justiției, este o gravă manifestare a unui instict totalitar. Singurul liberal care a încercat să sublinieze gravitatea afirmațiilor ministrului Justiției a fost vicepreședintele Mihai Voicu, care a spus într-o conferință de presă că e posibilă o moțiune simplă dacă Robert Cazanciuc nu demisionează.

După votul din Camera Deputaților împotriva procedurilor de începere a urmăririi penale pe numele lui Victor Ponta, liderii PNL s-au contrazis fătiș pe strategia de atac a Opoziției. Liderul deputaţilor liberali, Ludovic Orban, a declarat că liberalii caută „temeiuri solide” pentru a putea ataca decizia în cazul lui Victor Ponta, el spunând că, dacă vor fi găsite aceste temeiuri legate de procedura de vot, liberalii vor ataca hotărârea la Curtea Constituţională.

„Pentru prima oară în Parlamentul României nu se mai votează cererea formulată de procurorul general de începere a urmăririi penale, ci s-a votat raportul Comisiei. Investigăm temeiuri solide pentru a putea ataca hotărârea la CC şi, dacă vom găsi aceste temeiuri, vom ataca la Curtea Constituţională această hotărâre”, a spus Orban.

La două minute distanță, Alina Gorghiu declara exact contariul:

„Dacă mă întrebaţi pe mine, nu prea ar fi temei să contestăm la Curte votul de astăzi”.

Luni, la sediul noului PNL, Mihai Răzvan Ungureanu anunța că liderii partidului vor discuta cazul Ponta cu ambasadorii UE și reprezentantul diplomatic al SUA la București. Marți, Alina Gorghiu declara că nu se va aborda în cadrul acestei întâlniri acest subiect, ci că va fi o întâlnire pe „aspecte tehnice”, legate de legea votului prin corespondență. La câteva minute distanță, primvicepreședintele Ludovic Orban spunea că întâlnirea cu membrii corpului diplomatic este despre criza politică și ce se întîmplă cu Victor Ponta.

În cele din urmă, liberalii au ascuns întâlnirea de ochii presei, mutând-o la alt etaj din Palatul Parlamentului, pentru a nu se vedea că de la ambasade nu au venit ambasadori, ci trimiși de rangul doi.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares