După ce l-a anunţat pe Dragnea că UNPR fuzionează cu PNL, Valeriu Steriu s-a trezit că nu mai are partid şi că nici PNL, nici PSD nu mai doresc să negocieze cu el. UNPR a fost lovit de un val de demisii ale parlamentarilor, care pleacă în grup la PSD, şi, lipsit de parlamentari, partidul nu mai are ce argumente să pună pe masă la negocieri. Mai mult decât atât, grupul UNPR de la Senat a fost defiinţat.
Plenul Senatului a aprobat astăzi desființarea grupului UNPR din Camera superioară, ca urmare a rămânerii unui număr mai mic de șapte parlamentari în acest grup. Şi-au anunțat în plen demisia din grupul UNPR senatorii: Ion-Simeon Purec, Șerban Mihăilescu, Ioan Iovescu, Dumitru Marcel Bujor, Lucian Iliescu și Marin Burlea. Dintre aceștia, senatorii Șerban Mihăilescu și Ioan Iovescu rămân independenți.
De asemenea, independenții Octavian Bumbu, Dan Ioniță și Ionel Agrigoroaei au anunțat în plen că vor activa în grupul PSD.
Haralambie Vochițoiu, fostul lider al grupului, a afirmat că senatorul independent Florina Jipa a revenit în grupul UNPR la data de 6 iunie, dar președintele de ședință, Ioan Chelaru, a precizat că actul de voință al acesteia este luat în considerare când va fi prezentă în plen.
Grupul UNPR s-a înființat la începutul lunii februarie.
Potrivit Regulamentului Senatului, numărul minim de senatori pentru existența unui grup parlamentar este de 7.
În timp ce în plen se discuta desființarea grupului senatorial UNPR, liderul Uniunii, Valeriu Steriu, s-a arătat convins că grupul există.
„N-aș crede, există (n.r. — grupul). Despre câți senatori vorbim? Dl Bumbu nu este membru al UNPR de mult, este independent. Există! Grupul este format din 16 oameni și până la 8 oameni avem posiblitatea să păstrăm acest grup”, a spus Steriu, înaintea ședinței de plen de la Camera Deputaților.
Întrebat cum comentează demisiile mai multor senatori UNPR, Steriu a precizat: „Ce înseamnă mai mulți? Dl Bumbu este plecat de 3 luni din UNPR, este un membru al PSRO din câte știu și, din informațiile pe care le am, sunt colegi mai mulți care aleg să plece din Senat, nu neapărat din UNPR. Foști colegi din UNPR, da”.
El nu crede nici că există parlamentari care vor să plece la PSD. ”Eu vin de la întâlniri atât cu senatorii, cât și cu deputații din cele două grupuri. Nu și-au arătat intenția și vă spun că astăzi și mâine sunt ultimele două zile în care Parlamentul mai are activitate”, a arătat liderul UNPR, citat de Agerpres.
UNPR este un partid cu identitate care trebuie dus, în forma cea mai bună, în viitorul Parlament, iar discuțiile cu PNL au fost pe mai multe niveluri, a declarat luni liderul progresiștilor, Valeriu Steriu.
El nu a confirmat oficial o viitoare fuziune cu PNL și a arătat că urmează o perioadă de discuții în forurile de decizie.
„Am în clipa de față reconfirmat mandatul colegilor pentru a negocia o formă care să obțină o maximizare aliniată cu ceea ce UNPR are în clipa de față în teritoriu. Deci avem structuri și suntem în continuare un partid clădit timp de șase ani, cu identitate, pe care dorim, în forma cea mai bună, să-l ducem mai departe în viitorul Parlament. Evident, formula cea mai avantajoasă este o alianță și, de ce nu, chiar a merge pe propriile puteri — este și aceasta o variantă pe care o luăm în calcul — vom face și sondaje de opinie. Ce aș vrea să se înțeleagă este că, în urmă cu 4 ani, decizia de a merge într-o alianță a fost luată la nivelul lunii septembrie. Suntem la începutul unei astfel de decizii, evident am tatonat cu partenerii, am avut o reacție din partea PSD, avem o altă invitație și o reacție din partea PNL, nu sunt singurii parteneri. Analizăm și formula de a merge pe propriile picioare, pentru că partidul din luna martie se află într-o dinamică crescătoare și luăm și acest aspect în calcul”, a spus Steriu, la Palatul Parlamentului.
În ceea ce privește varianta unei fuziuni cu liberalii, acesta a arătat că „încă nu se știu condițiile” și a recunoscut că există în PNL inclusiv dorința de a nu se merge cu UNPR.
„Încă nu știm condițiile și, evident, până nu avem condițiile, nu știm despre ce vorbim. Noi am trecut printr-un proces de fuziune, un proces lung — cu PP-DD, încheiat, nu pot spune că a avut cele mai mari beneficii pentru noi și acest aspect îl studiem cu toată responsabilitatea. Discuțiile cu cei din PNL au fost pe mai multe niveluri, evident informările preliminare au fost cu cei din conducerea partidului. Primele discuții au fost legate de alianțe, apoi s-a revenit pe discuții de fuziune. Din ce am văzut la ora actuală, și în cadrul PNL există opinii separate, inclusiv dorința de a nu se merge cu UNPR, tocmai de aceea spun că decizia nu o vom lua astăzi sau mâine sau poimâine. Va fi un proces mai amplu, abia săptămâna viitoare liberalii vor avea o ședință, noi vom avea la rândul nostru un Birou Politic Național și cred că abia în următoarele săptămâni vom avea răspunsul corect despre cum vom merge în această toamnă”, a spus liderul UNPR.
Colac peste pupăză, PNL a anunţat. printr-un comunicat, că nu mai vrea să fuzioneze cu UNPR:
„Menționăm că nu au existat angajamente luate de liderii PNL privind posibile fuziuni sau alianțe cu UNPR, sau cu alte partide, după cum se vehiculează în mass-media. Reprezentanții PNL au răspuns în mod civilizat unei solicitări de dialog politic, subliniind că, înainte de toate, există standarde de integritate asumate pentru orice eventuală colaborare politică.
În lipsa unei decizii la nivelul conducerii PNL, respingem orice alte speculații fundamentate pe declarații politice ale unor lideri ai PSD, fără ca o astfel de ipoteză să fie confirmată de vreun demers al PNL.
În acest caz, ca și cu alte ocazii, este vorba de interpretări mai mult sau mai puțin interesate, potențate de încercarea PSD de a-și menține o poziție politic favorabilă.
Discuțiile liderilor PNL, de până acum, au avut ca obiectiv formarea unei agende comune, conform mandatului primit din partea Biroului Politic Național. O eventuală analiză asupra acestor discuții va putea fi făcută doar în cadrul unei noi ședințe a Biroului Politic Național al PNL, care va avea loc săptămâna viitoare.
Precizăm că, potrivit Statutului PNL, Biroul Politic Național este singurul for abilitat în a iniția eventuale propuneri de fuziune, iar în lipsa unei astfel de decizii formale informațiile vehiculate în spațiul public în această privință nu pot fi decât hazardate.”
0 Comentarii