Feb 7, 2023, 15:52

Dragnea a învins. Gabriel Oprea nu primeşte garanţii că PSD va băga UNPR în Parlament pe listele sale

liviu-dragnea

După negocieri continue pe parcursul ultimelor 24 de ore, Liviu Dragnea a obţinut o victorie în faţa lui Gabriel Oprea, care a insistat ca protocolul PSD-UNPR să prevadă alocarea a 38 de locuri eligibile pentru UNPR pe listele social-democraţilor, la alegerile parlamentare. Oprea a ameninţat joi că dacă Dragnea nu acceptă, UNPR se va alia cu PNL pentru a trece de Parlament legea votului pentru primari în două tururi, însă a renunţat în cele din urmă la ameninţări, sperând până în ultima clipă că Dragnea se va răzgândi.

Protocol semnat prevede colaborarea celor formațiuni în alegerile locale, votul într-un singur tur de scrutin și dar nu şi candidatura pe liste comune la alegerile parlamentare din aceasta toamnă, în funcție de rezultatul la alegerile locale.

„Eu am avut o relație foarte serioasă și de cuvânt cu PSD. Am stabilit cu dl. președinte Dragnea că, și în funcție de performanța noastră parlamentară, vom avea liste comune pentru alegerile parlamentare”, a declarat Gabriel Oprea.

Liviu Dragnea a subliniat că nici pentru PSD nu este prevăzut în document un număr de locuri eligibile.

„Am ajuns amândoi la concluzia că, dacă vrem să facem o înțelegere serioasă în condițiile în care cele două partide au avut o relație foarte bună, UNPR a fost un partener corect și loial, nu are rost să vindem pielea ursului din pădure. După alegerile locale vom face o analiză, (…) vom vedea ce șanse avem și, în funcție de mai multe date, vom lua o decizie. Nici PSD nu are un număr de voturi eligibile, nici UNPR”, a precizat liderul PSD.

Răspunzând unei întrebări, Dragnea a arătat că nu există în plenul Senatului o „lege năstrușnică” referitoare la existența unui al treilea tur de scrutin.

El a menționat că PSD și UNPR vor analiza, după alegerile locale, care este posibilitatea de a continua „condițiile optime” pentru participarea comună la parlamentare a celor două formațiuni.

„Nu există alte documente, între mine și dl. Oprea nu există alte înțelegeri. Orice înțelegeri care au fost făcute în spatele unor documente oficiale nu au ținut. Protocolul e foarte clar”, a adăugat el.

În ceea ce privește posibilitatea încheierii unei alianțe PSD-UNPR la nivel de București, liderul social-democraților a arătat că aceasta este posibilă, conform protocolului, „în orice localitate”. „Asta face protocolul, dă posiblitatea tuturor organizațiilor locale PSD și UNPR ca, în funcție de condițiile specifice, să ia decizia optimă pentru ca șansele la alegeri să fie maximă”, a spus Dragnea.

Întrebat dacă PSD și UNPR vor funcționa ca și până acum, într-o majoritate parlamentară, președintele PSD a răspuns: „Părerea mea este că PSD cu UNPR și cu ALDE vor funcționa ca până acum, într-o colaborare parlamentară foarte bună până la sfârșitul acestui mandat 2016”. „Categoric da”, a completat Gabriel Oprea.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares