Iun 6, 2023, 19:08

Dragnea nu îl lasă pe Tăriceanu să îi scrie lui Obama

dragnea si tariceanu

Biroul permanent al Senatului a decis, joi, să trimită Comisiei pentru politică externă proiectul de Declarație pe care Călin Popescu-Tăriceanu, doreşte să o trimită la Casa Albă în semn de protest în urma afirmațiilor ambasadorului SUA la Chișinău, James Pettit.

Tăriceanu nu are sprijin nici din partea PSD, nici din partea PNL. De altfel, supărat, a refuzat să facă declaraţii pe această temă.

Partidul Social Democrat nu este de acord cu forma actuală a proiectului de Declaraţie a Senatului privind afirmaţiile ambasadorului SUA la Chişinău, a declarat joi preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

‘Am vorbit cu colegii mei despre acest subiect şi anume despre propunerea de Declaraţie a domnului Călin Popescu Tăriceanu. În primul rând, eu cred că o Declaraţie a Senatului României, o Cameră a Parlamentului României, pe acest subiect ne-ar face să asumăm faptul că noi, ca naţiune, cerem voie cumva să avem nişte dorinţe sau cerem voie cuiva să reconstruim propriul destin, lucru cu care nu sunt de acord. Pe de altă parte, le-am spus colegilor mei, am vorbit şi cu domnul Tăriceanu mai devreme, că trebuie să vedem ce punct de vedere va avea Comisia de politică externă, dacă vor redacta sau nu un alt text care poate fi convenabil şi acceptabil de către PSD şi atunci vom discuta’, a precizat Liviu Dragnea, la finalul întâlnirii cu parlamentarii social-democraţi.

Vicepreședintele liberal al Senatului, Teodor Atanasiu, a declarat că membrii Comisiei pentru politică externă nu vor agrea textul Declarației propuse, întrucât, dacă Senatul dorește să ia atitudine, documentul ar trebui să fie mai „serios”.

„Declarația propusă de președintele Senatului a fost trimisă la Comisia de politică externă, iar PNL are o poziție extrem de clară pe care a avut-o de fiecare dată. Deși ambasadorul american a greșit, cred că declarația unui Parlament, a unui Senat al României trebuie să fie mult mai amplă și cuprinzătoare decât o simplă sancțiune a greșelii unui om. (…) Cred că membrii Comisiei de politică externă nu vor putea fi de acord cu textul de Declarație pe care o propune Călin Popescu-Tăriceanu, iar dacă vrem să facem o Declarație a Senatului sau a Parlamentului trebuie să fie una mult mai serioasă (…), nu să fie o declarație revanșardă împotriva cuiva”, a declarat Atanasiu, la finalul ședinței conducerii Senatului.

Acesta a subliniat că textul Declarației Senatului ar trebui, totodată, „să arate calea de urmat” pentru România și R. Moldova, ”și asta înseamnă un drum european și euro-atlantic”.

„Declarația propusă este pur și simplu o ceartă cu unul dintre ambasadorii americani dintr-o țară vecină, deci nu răspunde la ceea ce își dorește poporul român. Nu ăsta este rolul Senatului României — să se certe cu unul sau cu altul care fac declarații. Senatul României, dacă vrea să aibă un aport la unificarea Moldovei cu România, trebuie să arate care este calea de urmat pentru a ajunge la acest obiectiv. (…) Ar trebui să se refere la idealul de veacuri al românilor de a fi împreună și, pentru asta, trebuie să fie arătat și drumul pe care R. Moldova trebuie să îl urmeze pentru a ajunge alături de România și asta înseamnă un drum european și euro-atlantic”, a mai spus Atanasiu.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares