Feb 7, 2023, 16:22

Dragnea şi Alina Gorghiu se bat pe Interesul Naţional

alina si dragnea

PSD nu are de gând să rupă alianța cu UNPR, a declarat liderul social-democraților, Liviu Dragnea, miercuri, la finalul reuniunii Biroului Permanent Național, după ce Alina Gorghiu a recunoscut oficial negocierile cu UNPR.

‘Avem discuţii, conform mandatului dat în Biroul Politic Naţional, cu toate partidele parlamentare. De fapt, am iniţiat un dialog, nu există nimic mai mult, nicio etapă suplimentară pe care să nu o ştiţi. Absolut orice fel de discuţie iniţiată va fi prezentată în Biroul Politic de luni şi atunci se vor lua nişte decizii’, a declarat Alina Gorghiu la Parlament, întrebată care este stadiul discuţiilor cu UNPR.

Despre negocierile cu PSRO şi PND şi dacă li s-a propus fuziunea, copreşedintele PNL a spus: ‘Nu le oferă nimeni fuziunea cu PNL, vreau să fie foarte clar’.

‘Faptul că avem discuţii e un gest de normalitate. Încercăm orice fel de dialog care să poată genera o platformă viabilă, eficientă, care să se opună PSD-ului în toamnă. Nu s-au purtat discuţii, de la început, referitoare la nimic, nici fuziune, nici alianţă. Încercăm să vedem dacă se creează nişte punţi de comunicare cu aceste partide politice în vederea, repet, maximizării, eficientizării scorului în toamnă. Ce se va întâmpla vor decide colegii mei, luni, săptămâna viitoare’, a mai declarat Gorghiu. Copreşedintele PNL a subliniat că în partid nu s-a luat nicio decizie privind fuziunea cu UNPR, PSRO sau PND.

Liberalii au negociat cu UNPR termenii unei alianţe electorale şi participarea comună la guvernare, după alegerile din noiembrie. Ulterior s-a pus şi problema unei fuziuni prin absorbţie, însă Gabriel Oprea nu este de acord cu aceasta, deoarece el nu ar urma să primeasc nimic în urma acestui demers politic. Gabriel Oprea încearcă să obţină maximum de profit la negocieri purtând discuţii în paralel şi cu Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD susţine însă că UNPR nu a cerut nimic de la PSD, ci doar au apărut informații că reprezentanții formațiunii s-au întâlnit cu conducerea PNL.

„Nu ne-au cerut nimic, pur și simplu a apărut această informație — că au avut loc întâlnire cu PNL. Neavând o discuție în care să zicem că am fi primit vreo solicitare și am fi respins-o, doar în afară de cele din județe care au decurs normal, cu excepția a două județe. Modul în care și eu, și colegii mei am văzut informațiile în presă, după care am avut și confirmarea că a avut loc o întâlnire cu conducerea PNL, nu știu cu cine, sigur că au apărut aceste îndoieli, să zicem, din partea noastră”, a mai spus Dragnea.

Președintele PSD a adăugat că a discutat marți seară cu liderul UNPR, Valeriu Steriu, de la care a primit asigurări că nu va fi o fuziune cu PNL și a adăugat că „s-a întâlnit întâmplător” și miercuri cu el, în Parlament.

„Nu știu ce face. În primul rând, noi nu avem un serviciu de urmărire. Eu aștept doar o declarație publică foarte fermă din partea președintelui UNPR și uităm tot ce s-a întâmplat. (…) Eu port discuții instituționale cu președintele ales al UNPR, pentru că așa mi se pare firesc. Regret încă odată ce s-a întâmplat până acum, regret că s-a ajuns în situația asta, îmi pare rău pentru UNPR, colegii mei din Parlament, din BPN și din județene n-au nimic împotriva continuării colaborării cu UNPR. Din păcate, este foarte posibil ca în două județe să nu se mai poată — în Timiș și în Maramureș, cu cât mai repede apare o clarificare fără echivoc din partea UNPR, cu atât mai repede relațiile vor reveni la normal. Din partea noastră, nu rupem nicio înțelegere din județe. În cele două județe — Timiș și Maramureș — situația e diferită, pentru că acolo nu s-a putut bate palma, au stat colegii mei chiar până astăzi să aștepte un punct de vedere clar și deja este foarte târziu”, a arătat președintele PSD.

Liviu Dragnea a susținut că dorește să poarte discuții despre alegerile din toamnă cu parteneri în care să aibă încredere „sută la sută” și alături de care „să nu existe echivoc”.

„Când va fi o poziție publică asumată a UN PR, sigur că discutăm. Gândiți-vă ce ar fi însemnat să încep discuțiile despre listele din toamnă și să mă trezesc că fac discuții cu alt partid. PSD are disponibilitate să ducă la capăt un proiect politic sănătos, cu șanse de reușită. Noi nu dăm locuri, pentru că nu sunt locurile noastre. Problema se pune dacă mergem împreună la aceste alegeri parlamentare PSD-ALDE, PSD-UNPR, PSD-ALDE-UNPR sau separat. Trebuie să vedem care este cea mai bună variantă, dar și într-un caz, și în altul trebuie să știi cu porți discuția cu parteneri în care ai încredere sută la sută, așa cum suntem cu cei de la ALDE”, a adăugat el, citat de Agerpres.

Liderul PSD a mai spus că social-democrații sunt surprinși și „puțin supărați” pe situația legată de UNPR, „pentru că discuțiile au apărut din senin”. „Și dacă ar fi apărut o solicitare, nu aș fi acceptat-o, nu e în regulă să negociezi niște majorități în județe contra locuri pe listă, eu nu vreau să facem politică așa, pentru că nu e sănătos”, a argumentat el.

 

0 Comentarii

Shares