Mar 25, 2023, 00:04

Dragnea şi Cioloş se ceartă pe data alegerilor. PSD se teme că alegătorii săi nu vor merge la vot

dragnea si ciolos

Guvenul Cioloş negociază cu partidele stabilirea datei alegerilor, în condiţiile în care PSD se opune categoric variantelor propuse de Executiv, respectiv organizarea scrutinului în decembrie, pe 4 sau pe 11. PNL, UDMR, PMP susţin varianta 11 decembrie, motivând că 4 este o zi cuprinsă în minivacanţa de 1 Decembrie, ori, în această peioadă, românii pleacă în scurte călătorii. În schimb, PSD susţine că cel mai bine ar fi ca alegerile să fie organizate în 27 noiemebrie, maximum în 4 decembrie, de teamă că pe 11 alegătorii social-democraţi ar putea fi ţinuţi în case de pregătirile pentru Crăciun sau ninsori.

Mâine Liviu Dragnea va avea o discuţie cu premierul Cioloş pe această temă, după ce aliaţii tradiţionali ai PSD, liderii UDMR, au anunţat astăzi că ei optează pentru varianta PNL.

UDMR a propus, la discuțiile cu Guvernul, ca alegerile parlamentare să fie organizate în 11 decembrie, a declarat, marți, pentru Agerpres, președintele Uniunii Kelemen Hunor

„Eu am avut o discuție cu Dacian Cioloș la începutul verii și cei de la Guvern ne-au trimis și nouă și tuturor liderilor de partide o analiză și două propuneri: 4 decembrie și 11 decembrie. Eu, când am discutat la începutul verii cu domnul Cioloș, am spus că, din punctul nostru de vedere, dacă nu se poate mai repede, nu se poate în noiembrie, nu se poate într-un anotimp mai blând, atunci 11 decembrie este data la care se pot organiza alegerile. 4 decembrie nu e o soluție bună, fiindcă va fi un weekend lung, ținând cont de 1 decembrie și de 6 decembrie, de Sfântul Nicolae și de Ziua Națională și, probabil, asta ar însemna o prezență foarte scăzută la vot și nu este în interesul nimănui să avem o prezență foarte scăzută. De aceea, noi am spus 11 decembrie. Acum să vedem ce decide Guvernul, dar prea multe variante nu sunt, prea multe soluții nu sunt, din păcate”, a afirmat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a adăugat că, dacă nu va fi revizuită Constituția, se va ajunge ca, în anul 2020, alegerile să fie organizate în 24 decembrie, de Crăciun, arătând că sunt prevăzute termene care trebuie respectate.

„Din acest punct de vedere iarăși România se trezește după 27 de ani că nu este în stare să găsească o soluție echilibrată. Noi, încet, încet, vom face alegerile în 2020, dacă nu reușim să amendăm Constituția, vom face alegerile pe 24 decembrie, de Crăciun, nu avem încotro. Eu când am intrat în politică, în anul 2000, când am participat pentru prima dată la alegeri, alegerile erau în octombrie, dar tot se împinge către o altă dată pentru că așa scrie în Constituție, sunt niște termene legale de care trebuie să ții cont”, a explicat președintele UDMR.

Potrivit acestuia, UDMR își menține opinia că data alegerilor trebuie să fie 11 decembrie și că materialul Guvernului referitor la cadrul legislativ este corect.

„Nu știu dacă vom mai avea discuții. Eu am spus ce aveam de spus premierului, am văzut și materialul lor, e un material corect din punct de vedere al cadrului legislativ și prea multe opțiuni nu sunt. Am spus și atunci că 11 decembrie ar fi data și în continuare susțin acest lucru”, a subliniat Kelemen Hunor.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares