Mar 30, 2023, 04:48

Dragnea şi Gorghiu se dezic de votul pentru iertarea parlamentarilor cu rude angajate la cabinetele proprii

dragnea

Președintele PSD, Liviu Dragnea, consideră „un demers nefericit” propunerea legislativă care duce la dezincriminarea conflictului de interese în cazul deputaților și senatorilor care și-au angajat rudele la birourile parlamentare până în 2013, respectiv anterior intrării în vigoare a dispozițiilor din Statutul parlamentarilor care interziceau acest lucru. Şi Alina Gorghiu a condamnat votul dat de colegii ei liberali pentru modificarea statutului. 

Propunerea precizează că dispozițiile din Statutul deputaților și senatorilor potrivit cărora parlamentarii nu-și pot angaja rudele la birourile parlamentare nu se vor aplica retroactiv și nu vor produce efecte juridice pentru faptele săvârșite înainte de intrarea în vigoare a acestor dispoziții, adică înainte de 21 august 2013.

„Din punctul meu de vedere, îmi asum faptul că nu am fost atent, mi se pare un demers nefericit, nu văd ce efecte poate să aibă, doar subiecte de discuție”, a spus Dragnea, întrebat în legătură cu această decizie a Parlamentului.

El a spus că, din ce a înțeles, nu s-a votat dezincriminarea conflictului de interese și nu știe ce spune ANI în această privință.

„Din ce am înțeles de la colegii mei, nu s-a votat dezincriminarea conflictului de interese. Eu nu am votat, nu am fost în plen când s-a votat și m-am uitat cu atenție pe articolul de lege, doar pe interpretare. Am înțeles că a fost Legea statutului parlamentarilor în 2006, modificată în 2013. Până în 2013 nu exista o prevedere prin care să se interzică angajarea rudelor. Această interdicție a apărut în 2013 și ceea ce s-a votat astăzi clarifică faptul că nu se poate aplica o lege retroactiv. Am văzut și comentarii că de azi înainte parlamentarii își pot angaja rudele. Nu, categoric nu. Doar că acea prevedere este valabilă din 2013 încoace, nu înainte. Asta scrie și în articol. Am înțeles că se depune o contestație la CCR și cel mai bine este să așteptăm decizia Curții, după care o să discutăm”, a explicat Dragnea.

Potrivit lui Dragnea, colegii săi parlamentari au crezut că prin acest proiect se clarifică o problemă.

„Nu știu ce spune ANI. Dacă articolul de astăzi este inutil și nu are niciun efect, cu atât mai bine, este un articol de lege în care colegii mei au crezut că pot să clarifice această problemă. Până la urmă, CCR va adopta o soluție pe care o vom respecta cu toții”, a adăugat Dragnea, citat de Agerpres.

Copreședintele PNL Alina Gorghiu s-a declarat ”neplăcut surprinsă” de faptul că și colegii săi, senatori și deputați liberali, care au fost prezenți la plenul reunit al Parlamentului, au votat pentru adoptarea legii prin care aleșii care și-au angajat rudele la birourile parlamentare până în 2013 nu pot fi urmăriți de ANI.

„Înțeleg că s-a votat unanim. Credeți-mă că sunt neplăcut surprinsă. Atât i-a dus capul. Mai mult de atâta nu am ce să comentez și o să-i întreb și eu pe cei doi lideri de grup de la noi, că de la PSD nu pot să am pretenții, eram obișnuită să voteze așa. Mă surprinde că sunt colegi de la noi care au votat cot la cot cu PSD. (…) Nu pot să-i înțeleg pe cei care au votat dezincriminarea faptelor de conflict de interese anterioare. O să cer o explicație. Nu mă puneți să vă spun acum despre sancțiuni pentru că aș vrea să aud ceea ce spun liderii de grup”, a spus Alina Gorghiu, miercuri, la Parlament.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares