Feb 4, 2023, 21:47

Dragnea Unificatorul. Preşedintele PSD, ridicat în slăvi de Gorghiu şi Blaga. Ponta, somat să se execute

dragnea

Liviu Dragnea a mai înscris joi un gol în poarta lui Victor Ponta. A ieşit victorios de la discuţiile cu liderii partidelor din opoziţie, anunţând un consens general, şi, în plus, a anunţat că tot în consens cu Opoziţia, PSD îi cere lui Victor Ponta să le pună pe masă proiectul legii Bugetului pe 2016. Şefii PNL, Gorghiu şi Blaga, au ţinut să laude prestaţia preşedintelui interimar al PSD, care a devenit practic şi liderul Puterii, şi liderul Opoziţiei. 

Dragnea, a declarat după consultările pe tema Codului Fiscal, că liderii politici de la putere şi opoziţie au convenit ca Guvernul să prezinte proiectul de buget până la 15 noiembrie şi să colaboreze pe marginea proiectului, după modelul Codului Fiscal.

„Am convenit ca Guvernul să prezinte proiectul de buget până la 15 noiembrie şi, de asemnea, am convenit cu colegii de la opoziţie ca şi pe marginea proiectului bugetului de stat să colaborăm şi să lucrăm după acelaşi model pe care l-am folosit în aceste discuţii pe Codul fiscal”, a spus Dragnea.

Dragnea a mai spus că discuţiile cu liderii partidelor parlamentare au pornit de la premisa responsabilităţii şi a precauţiei, astfel încât atât prin Codul Fiscal, cât şi prin bugetul de stat pe 2016 să fie respectată ţinta de deficit bugetar de sub 2% din PIB.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat după consultările cu partidele pe tema Codului Fiscal,că dialogul a stat sub „zodia prudenţei”, precizând că l-a informat pe preşedintele Iohannis în legătură cu mandatul cu care PNL a mers la discuţii şi se bucură că s-a ajuns la o înţelegere.

„Astăzi putem spune că asistăm la o premieră, poate este un cuvânt destul de mare, dar, în mod cert, este un exerciţiu de dialog între opoziţie şi putere pe care eu şi copreşedintele Vasile Blaga îl putem încadra la categoria de responsabilitate politică. Toată discuţia a stat sub zodia prudenţei. Mă bucură că vom fi în măsură, putere şi opoziţie, să votăm, cred eu, în unanimitate, alături de colegii noştri parlamentari un Cod Fiscal care să aducă relaxare fiscală”, a spus Gorghiu.

Ea a adăugat că partea bună este că a fost agreată cota TVA de 20% din 2016 şi de 19% din 2017 şi încadrarea în ţinta de deficit.

„Partea care ne bucură extrem de tare este că am agreat acea cotă a TVA, că ne vom încadra în ţinta de deficit şi colegii noştri la întâlnirea tehnică au agreat-o, că discuţiile au mers într-o direcţie foarte, foarte, bună”, a mai spus Gorghiu.

Ea a adăugat că „dialogul a fost unul foarte bun” şi „indiferent de competiţia politică dintre noi, putem să avem un dialog care să însemne măsuri sustenabile pentru România”.

Gorghiu a menţionat că l-a informat pe preşedintele Klaus Iohannis despre mandatul PNL la discuţii şi se bucură că a reuşit, fără medierea preşedintelui, să se ajungă la o înţelegere pe Codul Fiscal.

„L-am informat pe preşedinte, imediat ce a trimis cererea de reexaminare, despre mandatul pe care eu şi copreşedintele Blaga vom veni la negocieri. Era firesc acest lucru. Am venit la negocieri cu un mandat, mă bucur că este acesta pe care suntem în măsură noi şi colegii de la putere să vi-l prezentăm şi sunt convinsă că săptămâna viitoare, poate duminică, această lege va ajunge la promulgare. Vom vedea ce decizie va lua domnul preşedinte, dar mă bucur că fără medierea domniei sale am reuşit astăzi să ne înţelegem şi să avem acest consens”, a arătat Gorghiu.

Vasile Blaga a spus că „prudenţa responsabilă a fost laitmotivul acestei discuţii, iar concluziile sunt cele care au fost prezentate de Alina Gorghiu şi Liviu Dragnea.

„Prudenţa responsabilă a fost laitmotivul acestei discuţii, ne-a interest păstrarea echilibrelor macroeconomice din ţară, încadarea în deficitul de 2,% (?). Am fost interesaţi ca România să nu mai parcurgă şocuri cum a parcurs în cazul crizei. Concluziile sunt cele pe care le-a spus şi colega mea, le-a spus şi domul Dragnea, e bine că TVA îl vom aplica 20% de la 1 ianuarie 2016 şi de 19% din 2017. M-a bucurat şi poziţia ministrului Agriculturii care coincide cu a noastră, amânăm eliminarea taxei pe stâlp, cu excepţia celor din agricultură. O discuţie bună, ne bucură că şi Guvernul s-a angajat să vină cu bugetul până la 15 noiembrie. Există toate garanţiile de la putere că şi această mărire a salariilor medicilor se încadrează în deficit”, a mai spus Blaga.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares