Feb 4, 2023, 01:14

Dragnea vrea ca PSD să iasă de la guvernare, Ponta încearcă de la Istanbul să țină partidul sub control

dragnea

PSD trece printr-o criză fără precedent, care nu se poate compara nici măcar cu momentele pierderilor alegerilor în 2004 sau 2009, pentru că la acele momente, partidul avea încă o conducere. În acest moment, cu șeful autocrat aflat în exil, partidul s-a rupt în mai multe grupări care își dispută deja scaunul încă neeliberat de Victor Ponta.

Masa critică favorabilă demisiei lui Ponta și ieșirii de la guvernare s-a conturat deja, beneficiind de libertatea oferită de plecarea premierului, în fața căruia nu aveau curaj să spună ce gândesc pesediștii până acum. Liviu Dragnea este vârful de lance al curentului favorabil ieșirii de la guvernare, fostul președinte executiv al PSD făcând chiar în aceste zile un turneu în filialele partidului pentru a aduna de partea sa cât mai mulți lideri locali care să îl susțină. Dragnea, vechi rival al lui Victor Ponta, a găși momentul prielnic pentru a ataca și își pregătește candidatura la președinția partidului.

Miercuri seara la TVR și joi în vizita la filiala din Bihor, Dragnea a deschis subiectul ieșirii de la guvernare a PSD.

„A fost o guvernare foarte bună, dar nu putem rămâne în orice condiţii. O guvernare bună e o guvernare coerenta şi în care toţi partenerii funcţionează ca până acum şi eu cred că vom funcţiona. Adică sper. Nu acceptam să fim umiliţi de nimeni”, a explicat joi, Liviu Dragnea, explicând că „PSD nu doreşte să rămână la guvernare cu orice preţ şi în orice condiţii, nu acceptăm să stăm într-o coaliţie în care lucrurile sunt neclare”.

Într-o emisiune la postul public de televiziune, miercuri seara, Dragnea a lansat aceeași idee a plecării de la guvernare ca soluție față de riscul unui șantaj din partea UNPR, și a lansat un apel către Victor Ponta să se întoarcă în țară, pentru că poartă responsabilitatea situației din partid.

„Problema medicală a lui Victor Ponta este serioasă, dar este bine să încerce să facă un efort, chiar dureros, să vină la Palatul Victoria. Ăsta e punctul meu de vedere, pe care i l-am spus şi lui şi nu mă ascund (…) Cred că are şi o foarte mare reţinere să fie filmat în cârje când urcă la Guvern, dar cred că ar trebui să facă asta”, a spus Dragnea, la TVR.

El a spus că PSD nu trece „prin momente foarte fericite” şi „cât de rapid”, în două-trei săptămâni, trebuie tranşată situaţia în partid.

„Să se întoarcă Victor Ponta acasă şi să limpezim şi să discutăm toate subiectele politice şi toate subiectele guvernamentale, despre coaliţie, despre funcţionarea coaliţiei, despre funcţionarea Guvernului, despre modul cum se conduce Guvernul, despre oferta politică şi guvernamentală în perioada următoare”, a afirmat Liviu Dragnea.

Întrebat dacă există grupuri în PSD care ar putea cere demisia lui Ponta, Liviu Dragnea a negat.

„Nu, în schimb probabil că vor avea loc întâlniri în perioada următoare pentru ca atunci când vine Victor Ponta, eu sper cât mai repede, să avem o discuţie foarte deschisă împreună cu el şi să decidem calea de urmat. Pentru că există o stare destul de ciudată în PSD, la nivelul fiecărei organizaţii … o stare de dezorientare. Oamenii sunt puţin dezorientaţi şi sigur nu se simt bine când liderul nu e în ţară, are problema asta medicală, e pus sub acuzare şi oamenii vor în continuare să se realizeze toate proiectele guvernamentale care au fost inţiate”, a mai declarat coordonatorul politic al PSD.

Dragnea este susținut în ideile sale inclusiv de o parte a miniștrilor PSD care înțeleg riscul agățării de Putere și riscul ca Gabriel Oprea să slăbească PSD pentru a-l putea prelua printr-o acțiune în forță.

Acțiunile fostului președinte executiv al PSD sunt însă supravegheate atent de la Istanbul de Victor Ponta, care se străduiește, prin intermediul socrului său, Ilie Sârbu, și al Rovanei Plumb, să îl țină sub control. Rovana Plumb i-a relatat joi seara, telefonic, lui Victor Ponta, declarațiile lui Dragnea de la Bihor și au stabilit împreună să contracareze o eventuală solicitare a acestuia la ședința Biroului Permanent care va avea loc luni în absența premierului.

Rovana Plumb a declarat joi la Antena 3 că l-a vizitat și ea pe Victor Ponta și că acesta se va întoarce în țară și dorește să continue guvernarea. „Coaliția este stabilă, sper ca micile diferențe de abordare să nu afecteze proiectele mari, luni vom avea BPN și o discuție în Coaliție, important este ca guvernarea să meargă în continuare”, a spus Rovana Plumb.

Gruparea Ponta, căruia i-au rămas fideli prietenii săi Nicu Bănicioiu, Orlando Teodorovici, Mihai Sturzu, nu mai are însă foarte multă influență în partid, pe de o parte din cauza antipatiei pe care în mod natural parlamentarii PSD o nutresc față de miniștri, și pe de altă parte și din cauză că s-a conturat un al treilea nucleu de putere, în jurul președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. Acesta își construiește și el drum către candidatura la președinția PSD și se străduiește să își demonstreze deschiderea față de solicitările venite din partea ambasadelor UE și SUA și mai ales din partea Președontelui Klaus Iohannis, al cărui avocat a devenit în ultima perioadă în Parlament.

 

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares