Mar 25, 2023, 21:49

Dragnea zice da, senatorii PSD, ba. Chelaru: reluarea votului pentru Oprea, neregulamentar

psd

Vicepreședintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, susține că, regulamentar, votul în cazul cererii DNA privind începerea urmăririi penale a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea nu poate fi reluat de Camera superioară a Parlamentului.

Chelaru a explicat, într-o declarație acordată Agerpres, că nu există prevedere legală care să permită reluarea votului pe o speță câtă vreme nu a existat un viciu procedural.

„Pe ce motiv se cere reluarea votului? Nu există niciun motiv pe Regulament. (…) Nu se va ajunge la reluarea votului fiindcă nu ai cum regulamentar. Nu ai prevedere regulamentară ca să dai vot la aceeași problemă de două ori, fără să existe un incident de procedură. Deci în actualele prevederi constituționale ale Legii răspunderii ministeriale și ale Regulamentului Senatului nu există niciun text care să permită sau să poată fi interpretat ca dând posibilitatea reluării votului”, a declarat Chelaru.

Potrivit social-democratului, Senatul ar putea relua votul numai în urma unei decizii a Curții Constituționale, însă „nu există motive” pentru o contestație la CCR.

„(Reluarea votului ar fi posibilă — n.r.) doar dacă PNL ar contesta la CCR hotărârea și Curtea ar zice că lipsește o literă. Curtea ne-ar obliga să reluăm votul, în rest, nu. Iar la Curte nu există motive. Este o iluzie ceea ce face PNL”, a mai spus acesta.

Ioan Chelaru a amintit că Senatul a reluat, în cazul cererii DNA cu privire la senatorul Dan Șova, întreaga procedură și nu doar votul.

„În cazul votului privitor la Dan Șova a fost într-adevăr (reluat votul — n.r.), dar acolo a fost vorba de o majoritate care a fost declarată neconstituțională. De asta la Șova s-a reluat întreaga procedură, nu numai votul. Aici (în cazul lui Gabriel Oprea — n.r.) nu se pune problema, e doar de imagine”, a apreciat senatorul PSD.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares