Mar 29, 2023, 20:03

Droguri psihotrope și radicalizare. Rețeta teroriștilor din spatele atentatelor din Paris

captagon teroristi

Mai multe seringi impregnate cu drogul captagon au fost găsite în diferitele locuri în care Salah Abdeslam, unul dintre cei doi presupuși organizatori ai atentatelor din 13 noiembrie din Paris, a pregătit atacul. Acesta a închiriat două camere pe Booking, potrivit cotidianului Le Point, care a obținut și imagini în exclusivitate din interiorul uneia dintre ele. Salah a și participat la atacuri, mitraliind cu un Kalașnikov mai mulți oameni la una dintre terasele din Paris. „Teroriștii aveau fețe de zombi”, spunea unul dintre martorii atacurilor.

VIDEO

Exclusivité Le Point.fr – Attentats de Paris… de LePoint
Captagonul conţine fenetilamină, o amfetamină înscrisă pe lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de substanţe psihotrope, care oferă senzația de invincibilitate. După ce efectul dispare, se instalează o formă de psihoză şi o stare de depresie care ia locul euforiei.

„Lupți fără să te simți obosit, mergi fără să te uiți în fața ta și nu ai nicio teamă. Luptătorii folosesc acest drog când sunt în misiune, ca să își controleze emoțiile. Nu le pasă că este interzis de Islam pentru că nimănui nu îi pasă de Islam în acel moment”, povestea într-un interviu un dealer de droguri pentru televiziunea franceză Arte.

Captagonul pare să fi devenit în ultimii ani drogul jihadiștilor. Autorul atacului din staţiunea Sousse din Tunisia din iunie era sub efectul lui atunci când a omorât zeci de turiști pe o plajă, cu zâmbetul pe buze, potrivit martorilor.

Drogul este vândut în prezent luptătorilor din Armata Siriană Liberă, combatanţilor Frontului al Nosra şi grupării Statul islamic. Potrivit unui raport al Biroului ONU pentru combaterea Drogurilor şi a Criminalităţii, o pastilă de captagon costa câteva centime în Liban, dar se revinde cu câteva zeci de dolari în ţările din Golful Persic.

Un prinț saudit a fost arestat la sfârșitul lunii trecute în Liban în cadrul celei mai mari capturi de droguri efectuate vreodată pe aeroportul din Beirut. Serviciile de securitate ale aeroportului l-au arestat pe Abel Mohsen Ibn Walid Ibn Abdelaziz în timp ce încerca împreună cu alte patru persoane să se îmbrace pentru Riad într-un avion privat cu aproape două tone de pilule de Captagon.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares