Ian 28, 2023, 19:11

După ce a tăiat teii din Iaşi, Primăria lui Gheorghe Nichita a organizat Festivalul Florilor de Tei

foto jurnalul.ro

Primăria Iaşi, care în anul 2013 a tăiat zeci de tei de pe bulevardul central al oraşului, stârnind proteste ale societăţii civile, este partener principal al Festivalului Florilor de Tei desfăşurat între 15 şi 23 iunie, organizatorii manifestării spunând că sprijinul municipalităţii e „consistent”.

Festivalul Florilor de Tei, aflat la prima ediţie, are loc la Iaşi în perioada 15-23 iunie, evenimentul fiind organizat de către o asociaţie non-profit, respectiv Centrul Cultural Internaţional Iaşi.

Partenerul principal al manifestării este Primăria Iaşi, instituţie care în urmă cu doi ani şi jumătate a tăiat zeci de tei de pe bulevardul central al oraşului, stârnind proteste ample din partea societăţii civile.

Preşedintele Centrului Cultural Internaţional Iaşi, Irina Vasilescu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că în Iaşi există mulţi tei, nu doar cei din centrul oraşului, şi că „nu este corect” să se vadă doar chestiunile negative şi să le fie dată amploare.

„Din câte ştiu erau copaci bătrâni în centrul oraşului, de asta au fost tăiaţi. Trebuiau înlocuiţi. Trebuie să vedem şi partea bună, nu să acordăm energie doar chestiunilor negative. Avem mulţi tei în Iaşi, nu e vorba doar de teii din zona centrală”, a afirmat Irina Vasilescu.

Ea a precizat că primăria a reacţionat pozitiv la ideea organizării unui Festival al Florilor de Tei la Iaşi şi că municipalitatea sprijină evenimentul.

 

Festivalul cuprinde concursuri literare şi de traduceri, spectacole de teatru, muzică şi dans în aer liber, expoziţii florale.

Reprezentanţii Primăriei Iaşi nu au putut fi contactaţi pentru a preciza suma alocată de municipalitate pentru acest eveniment.

În ultimii doi ani, membri ai mai multor ONG-uri locale au organizat proteste repetate la Iaşi, cerând replantarea teilor care au fost tăiaţi în februarie 2013 de Primăria Iaşi.

Primarul Gheorghe Nichita i-a făcut „cretini, isterici şi oameni cu boli mintale” pe cei care au manifestat în oraş faţă de tăierea teilor.

Zeci de tei de pe bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi, unii având o vechime de zeci de ani, au fost tăiaţi de primărie în februarie 2013 şi au fost înlocuiţi cu salcâmi japonezi, arbori de talie joasă.

 

0 Comentarii

Shares