Oct 16, 2021, 00:06

După Emil Hurezeanu, Digi24 mai dă un ambasador. Luca Niculescu merge la Paris

luca niculescu

Jurnalistul Luca Niculescu, redactor-şef al RFI România şi realizator al unei emisiuni la postul de ştiri Digi 24 va fi numit ambasador al României la Paris. Decretul său în funcţie va fi semnat săptămâna viitoare de către preşedintele Klaus Iohannis, potrivit unor surse Mediafax.

Niculescu (născut în 1971) este licenţiat în Jurnalism şi deţinător al unui master în Jurnalism European, la Centrul Universitar pentru Jurnalism, Strasbourg. Din 1992 este jurnalist al RFI şi din 2000 este redactor-şef al RFI România.

Niculescu a fost şi corespondent pentru France Info, France Inter, France Culture, TV 5 şi „Liberation”. Jurnalistul a realizat emisiuni pentru Money Channel, TVR şi în prezent moderează o emisiune la Digi 24. La 1 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a conferit ordinul „Meritul Cultural” în grad de cavaler postului Radio France Internationale România.

În prezent, activitatea ambasadei României în Franţa este coordonată de Oleg Ungureanu, un însărcinat cu afaceri ad interim. Înaintea plecării din Franţa ambasadorul român la Paris numit pentru acelaşi post în Austria, a primit una dintre cele mai prestigioase decoraţii franceze. Bogdan Mazuru a fost decorat cu «Crucea de Mare ofiţer al Ordinului naţional al Meritului». Una dintre cele mai prestigioase medalii oferite de statul francez.

Ambasada de la Paris a fost la începutul acestui an în mijlocul unui scandal din cauza unor invitaţii. Scriitorul Radu Portocală, unul dintre invitaţii la întâlnirea comunităţii româneşti cu preşedintele Klaus Iohannis, care urma să aibă loc în 10 februarie la Paris, a primit o invitaţie de la ICR Paris care avea ataşat şi un document de uz intern ce conţinea aprecieri precum „indezirabil” sau scârbos” la adresa unor persoane.

Acesta i-a scris ambasadorului român la Paris, Bogdan Mazuru, pentru a-i semnala incidentul. Scrisoarea sa a fost făcută publică de scriitorul Eugen Mihăescu, care a transmis-o site-ului cotidianul.ro.

„Domnule Ambasador, Am primit invitaţia pe care aţi trimis-o pe 27 ianuarie prin e-mail, invitaţie «strict personală, valabilă pentru o singură persoană», deşi, în cele mai multe cazuri, ea era adresată unor persoane căsătorite. Azi, am primit de la Dna Fulicea un e-mail ciudat – în realitate, un mesaj emis de dna Brasat şi redirecţionat de ICR. Las de-o parte faptul că directoarea Institutului Cultural pune virgule peste tot unde ar fi trebuit să fie puncte – detaliu fără nici un interes într-un context în care limba română este mutilată aproape de toţi cei care o folosesc. Ce m-a interesat este fişierul Excel pe care Dna Fulicea a uitat să-l şteargă (căci îmi închipui că nu era destinat difuzării). Găsesc în el menţiunea, repetată de mai multe ori, «vrea cu soţia», care dă impresia că a fost scrisă avînd în minte cuvîntul «miloge». Bănuiesc că asta e pricina modificării care apare în versiunea a doua a invitaţiei: «strict personală, valabilă pentru o singură persoană/2 persoane (după caz)». Fireşte, nu-mi îngădui să vă dau lecţii, dar şi adăugirea de ultim moment, şi formula sunt foarte puţin diplomatice…

La conducerea ICR Paris se află Yvette Seraphina-Ivona Fulicea, care a fost numită director al ICR Paris anul trecut, anterior fiind ministru consilier în cadrul Ambasadei României din Franţa.

La audierea din comisiile de politică externă şi de cultură din Senat, din 24 iunie 2014, Fulicea a fost sfătuită să contrabalanseze prin evenimente culturale imaginea negativă a României făcută de nomazi şi de „fustele largi”.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares